På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nu är männen fler än kvinnorna

Pressmeddelande | 2015-03-27

För första gången finns det nu fler män än kvinnor i Sverige. I befolkningsstatistiken som sträcker sig tillbaka till år 1749 har kvinnorna fram tills idag varit i majoritet.

De senaste åren har skillnaden mellan antalet män och kvinnor minskat stadigt. För hundra år sedan var det 124 713 fler kvinnor än män i Sverige, men så sent som tio år sedan fanns det 79 000 fler kvinnor än män. Sedan dess har skillnaden minskat snabbt.

Att skillnaden har minskat och att det idag finns fler män än kvinnor i Sverige har flera orsaker.

  • Det föds fler pojkar än flickor, så har det i för sig alltid varit.
  • Mäns medellivslängd har ökat och närmar sig kvinnornas medellivslängd, om än långsamt. 
  • I höga åldrar är kvinnorna i majoritet vilket medför att fler kvinnor än män dör
  • Det flyttar in fler män än kvinnor till Sverige från andra länder, men det utvandrar även fler män än kvinnor.

– Huvudorsaken till att skillnaden snabbt minskat de senaste åren och att det nu är fler män än kvinnor beror på födelseöverskottet. Det föds fler pojkar än flickor samtidigt som fler kvinnor än män dör, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån.

Uppgifterna om att det idag finns fler män än kvinnor baseras på dagliga aviseringar från Skatteverkets folkbokföringsregister, där man kan se hur många som har fötts, dött, invandrat och utvandrat.

 

Kontakta oss

Tomas Johansson

Arbetar med befolkningsstatistik på SCB

019-17 64 26

tomas.johansson@scb.se

Nizar Chakkour

Pressansvarig

010-479 44 44, 0767-20 44 44

nizar.chakkour@scb.se

Fakta

Befolkningsstatistik i Sverige började presenteras i mitten på 1700-talet genom Tabellverket, vilket ersattes av Kungliga Statistiska centralbyrån år 1858. Tidigare befolkningsstatistik finns tillgängligt i skattelängder (1500-talet) och kyrkoböcker (1600-talet). Under 1700-talet publicerades även en del regional statistik av Vetenskapsakademien och Sundhetskollegium.

Befolkningsstatistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda personer som Skatteverket lämnar till SCB. Statistiken redovisas varje månad, kvartal och helår och innehåller uppgifter om folkmängd och befolkningsförändringar, till exempel födda, döda och in och utflyttade. Uppgifterna redovisas bland annat efter län, kommun, kön, ålder, civilstånd, födelseland och medborgarskapsland.