På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Fordonsstatistik

Nästa publicering: 2016-06-01

SCB är på uppdrag av Trafikanalys, producent av statistikregistret för fordon som baseras på Transportstyrelsens Vägtrafikregister över samtliga fordon som är registrerade i Sverige. Personbilar, lastbilar inklusive dragbilar, bussar, släpvagnar inklusive husvagnar och påhängsvagnar, motorcyklar, mopeder klass I, traktorer, terränghjulingar samt snöskotrar redovisas i registret. Nyregistreringarna innehåller alla fordon som under månaden har kommit in i registret. Dessa nyregistreringar skiljer sig från de uppgifter som BIL Sweden redovisar. I BIL Sweden:s uppgifter redovisas enbart bilar med de senaste tre årsmodellerna samt de som inte är direktimporterade.

Fordonsstatistikregistrets variabelinnehåll ger stora möjligheter till bearbetningar av tidsseriedata och andra specialbearbetningar som görs på uppdragsbasis.

Statistikansvarig myndighet för fordonsstatistiken är Trafikanalys, vilka ersatte SIKA från och med den första april 2010. Statistiken publiceras hos Trafikanalys.

Tidigare års statistik redovisas på både SCB:s och Trafikanalys webbplats.

Data gällande körsträckor från 2015 och framåt redovisas här. 

Fordonsatlas

Nu finns en fordonsatlas som bland annat visar en tidsserie över bilinnehav per län och per kommun.

Visa mer
För denna statistik ansvarar
Trafikanalys

Närliggande statistik

BilarFordonLastbilar

Nyckeltal för Sverige

Nyregistrerade personbilar

35 245

Antal personbilar april 2016

+10,0 %

jämfört med motsvarande period föregående år

Visa alla

Tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Under april 2016 nyregistrerades 35 245 personbilar, en ökning med 10 procent jämfört med april föregående år. Detta enligt Trafikanalys officiella månadsstatistik över nyregistrerade fordon.

Läs hela statistiknyheten

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

Annika Johansson, 019-17 68 25

Tina Svahn, 019-17 66 26

transport@scb.se
Kortadress : http://www.scb.se/tk1001