Till innehåll på sidan

SCB deltar i Almedalen 2018

I år kommer SCB medverka på tre olika seminarier under Almedalsveckan. Stefan Svanström, GIS-expert, modererar ett seminarium om geodata i nya former för dialog, Mikaela Järnbert, statistiker och analytiker för partisympatiundersökningarna, deltar på ett seminarium om opinionsundersökningarna inför riksdagsvalet och Stefan Andersson, chef för det internationella utvecklingssamarbetet, deltar i samtal om det demokratiska utrymmet i världen.

Läs mer om seminarierna här:

Kräver öppna geodata nya former för dialog mellan producenter och användare?
När: 2 juli kl. 11.00-12.00 
Var: Ocean Surveyor, fartyg, Kajplats 1, Visby hamn.
Arrangör: Sveriges geologiska undersökning, Lantmäteriet

När svenska myndigheters geodata blir öppna data skapas ökad samhällsnytta. Samtidigt minskar myndigheternas direktkontakt med användarna. Vilka metoder krävs då för att följa användning och behov? Och behövs det för att kunna säkerställa att informationen ger största möjliga samhällsnytta?

Läs mer om seminariet här

Hur bra kan vi fånga väljaropinionen?
När: 3 juli kl. 15.00-16.00
Var: Kilgränd 1. 
Arrangör: Forskning & Framsteg, Riksbankens jubileumsfond

Hur bra är opinionsundersökningarna inför riksdagsvalet - varför slår de fel ibland? Hur hanteras det ökande bortfallet? Hur kan undersökningarna bli bättre? Vilka kan bäst förutspå valresultatet? Varför är vissa partier enklare/svårare att fånga in?

Läs mer om seminariet här

Demokrati i kris – så vänder vi utvecklingen
När: 5 juli kl. 13.00-13.45
Var: Donnersgatan 6.
Arrangör: SIDA

Runt om i världen krymper det demokratiska utrymmet och för 2017 rapporterade institutet Freedom House om sjunkande siffror för tolfte året i rad. Samtidigt arbetar många aktörer för att motverka utvecklingen. Vilka lösningar står till buds och hur kan samverkan ske? Svenska aktörer berättar.

Läs mer om seminariet här