Till innehåll på sidan

Kort analys

Noga valt resmål kan få reskassan att räcka längre

Senast uppdaterad: 2019-10-22

Under skolornas höstlov lockas en del familjer till europeiska länder som fortfarande bjuder på värme. Men vilket resmål är då snällast mot semestrande svenskars plånböcker?

Vi har jämfört prisnivån i Sverige med prisnivån i några länder dit många svenskar åker och där oktobervädret är mildare. De utvalda länderna är Italien, Grekland, Cypern och Spanien. Var semesterkassan räcker längst beror bland annat på vad man själv vill få ut av utlandsresan. Genom att välja rätt land är det möjligt att maximera njutningen och samtidigt minimera utgifterna.

Några vanliga utgifter under resor är boende, restaurangbesök, transporter, shopping samt livsmedel. För resenärer som prioriterar boende och att äta ute är Grekland det bästa valet, tätt följt av Spanien. I Grekland är det 40 procent billigare än i Sverige att bo på hotell och äta på restaurang.

Hotell och restaurang i Grekland

2018

40 %

billigare än i Sverige

Spansk shopping billigaste alternativet

Grekland är också ett bra alternativ för den som planerar att resa runt i landet. Transporterna är ungefär 25 procent billigare än i Sverige och lite billigare än i Italien och Spanien. Vid resande inom landet är Cypern relativt dyrt, fast ändå lite billigare än Sverige.

När det gäller drycker och shopping är Spanien det land där man får mest för pengarna. Hotell och restaurangbesök är något dyrare än i Grekland, men billigare än både i Italien och på Cypern.

För dem som väljer en bostad där de lagar maten själva kan Spanien vara det mest ekonomiska valet. Där får man nämligen nästan 20 procent mer i matkassen för samma pengar som i Sverige. Grekland, Cypern och Italien har också billigare matkassar än Sverige, men skillnaden är mindre.

Alkoholfritt dyrast i Grekland

Jämfört med i Sverige är alla jämförda varugrupper billigare i de utvalda länderna. Eller nästan alla. Undantaget är alkoholfria drycker, som är 10 procent dyrare i Grekland än Sverige.

Vi har inte tagit någon hänsyn till vad det kostar att ta sig till olika länder, utan bara till prisnivån på plats.

Prisnivåer jämfört med Sverige för fyra länder

Jämförelserna gäller för 2018

Alkoholfria dryckerAlkoholhaltiga dryckerKläder och skorTransporttjänsterHotell och restaurangLivsmedel
Grekland10-13-22-24-40-11
Spanien-16-45-27-21-38-19
Cypern-2-32-22-7-34-8
Italien-14-35-20-23-25-4

Källa

Köpkraftspariteter (PPP)

Fakta: Varor värderas på samma prisnivå

Prisnivåindex (PNI) är en del av undersökningen Köpkraftspariteter (PPP) och används för att jämföra prisnivåer och levnadskostnader mellan länder. Med hjälp av köpkraftspariteter beräknas en gemensam valuta för länder. Varorna blir då värderade på samma prisnivå. Detta medför att prisnivåindextalen visar skillnaden i mängden varor man får inom respektive varugrupp.

Statistiken berättar historier

Läs fler korta analyser