Till innehåll på sidan

Podcast

Stjärnkocken om matsvinnet: Tror inte man förstår allvaret

Senast uppdaterad: 2020-01-28

Stjärnkocken Paul Svensson älskar statistik och tänker på matsvinn hela tiden. En mer given gäst finns inte när SCB:s podcast ”På tal om siffror” pratar om all mat vi slänger i Sverige.

Varje år slänger vi enligt Livsmedelsverket cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person i Sverige. Maten som slängs i onödan motsvarar utsläppen under ett år från 360 000 bilar.

2016 slängdes det 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige, enligt statistik från Naturvårdsverket. Hushållen stod för 75 procent av det. 938 000 ton, vilket motsvarade cirka 97 kilo matavfall per person.

Känd krögare

– Det är ju helt vilt. Om man försöker dela den stora siffran med ungefär vad vi äter på årsbasis så är det intressant att se hur många munnar det kan mätta, säger Paul Svensson i ”På tal om siffror” och fortsätter:

– Jag tror inte att man förstår allvaret i det.

Han är inte bara känd som en framgångsrik krögare och tv-kock – utan även för att inte vilja slänga minsta lilla skalbit när han lagar mat.

– Vi har så låg respekt för matproduktionen. Det bästa sättet att hylla bonden och maten är att titta på råvaror, det man har i sin kyl eller det man har på restaurangen, på ett nyfiket sätt och se ”vad kan jag åstadkomma med det här”. Så att det aldrig någonsin respektlöst behöver hamna i en soptunna.

”Ta ett beslut”

Paul Svensson sitter inne på mängder av konkreta mattips för att minska svinnet – men främst handlar det om vilken inställning man har till råvaror och mat.

– Man kan göra en så stor skillnad genom den medvetenhetsförflyttningen, genom att ta ett beslut hemma, att från och med i dag ska vi inte slänga någonting som vi har lagat. Sedan kan det vara att man inte alltid lyckas, men att ha den ambitionen.

Dessutom: Paul berättar vad man kan göra med kaffesump.

Nya avsnitt släpps varannan tisdag.

Programledare är Johannes Cleris.

Lyssna

”På tal om siffror” med Paul Svensson

Tidigare avsnitt säsongen 2019/2020

  • Emma Leijnse om skolan.
  • Erik Niva och Henrik Rydström om fotboll och statistik
  • Kristoffer Örstadius och Dan Hedlin om journalistik och statistik
  • Katrine Marçal om brexit
  • Po Tidholm om klyftan mellan stad och land
  • Emma Frans om faror med statistik.

Samtliga avsnitt finns här