Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Kärlek på lasarett = sant

Senast uppdaterad: 2021-02-11

Längtar du efter någon att fira alla hjärtans dag med? Är du kanske hemligt förälskad i en kollega? I så fall har du störst chans att lyckas om du jobbar som läkare, i restaurangbranschen eller vid produktionsbandet på en bilfabrik. Men det finns också andra yrken där kärleken spirar lite extra. Vi vet vilka.

Den 14 februari är det alla hjärtans dag, som av många förknippas med kärlek och tvåsamhet. Om man nu är singel och längtar efter att ha någon att fira med, var är bästa stället att leta?

En ganska utbredd uppfattning är att det är vanligt att hitta sin partner på jobbet, eftersom man där – åtminstone när det inte pågår en pandemi – träffas i princip varje dag och har möjlighet att lära känna varandra under lång tid.

Det är på jobbet man träffas – eller?

I Sverige finns sammanlagt 86 500 par där båda arbetar på samma arbetsplats. Betyder det att många faktiskt träffas på jobbet?

– Vi kan se att under 2019 blev 3 700 personer sambos efter att ha jobbat ihop året innan. En intressant upptäckt är att de som arbetar ihop, oftare också håller ihop, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Statistiken visar att det är dubbelt så vanligt att par med olika jobb separerar, än att par som arbetar på samma arbetsplats gör det.

– En bidragande förklaring kan vara att de som jobbar ihop i genomsnitt är lite äldre, säger Lena Lundkvist.

Kärlek på lasarett och på kontor

Begreppet ”Kärlek på lasarett” är ett vanligt tema såväl i Harlequinromaner som i tv-serier. Men finns det fog i verkligheten för att sjukhusmiljöer ger upphov till spirande romanser?
– Det verkar faktiskt så, åtminstone inom sluten sjukvård. Den vanligaste yrkeskombinationen i de par som arbetar på samma arbetsplats är att båda är specialistläkare.

Branschvis är det annars vanligast att bli ihop med en kollega om man jobbar inom restaurang eller motorfordonstillverkning. Men även kontor tycks vara en het dejtingarena, eftersom det kan vara en plats där flera olika yrkesgrupper möts.

– Av de par som jobbar på samma arbetsplats men har olika yrken, är det vanligast att den ena i paret arbetar som ekonomiassistent, någon annan typ av kontorsassistent eller som sekreterare, säger Lena Lundkvist.

Mindre chans att träffa kärleken på jobbet har enligt statistiken de som jobbar inom grundskola, förskola och vård och omsorg. Trots det är grundskollärare, näst efter specialistläkare, den yrkesgrupp där flest par har samma yrke. Det beror på att grundskollärare är ett av landets vanligaste yrken.

Storleken har betydelse

I landets största kommuner – Stockholm, Göteborg och Malmö – finns flest par som jobbar på samma arbetsplats.

– Men Fagersta, Ludvika, Strömstad, Älmhult och Gnosjö toppar faktiskt listan procentuellt – i dessa kommuner arbetar 11 procent av alla par på samma jobb, säger Lena Lundkvist.

Mindre vanligt att träffas på jobbet är det i Älvkarleby, Kil och Säffle, där drygt fyra procent av paren delar arbetsplats.

Storleken på själva arbetsplatsen tycks också ha en viss betydelse. Sämst grogrund för kollegial kärlek verkar mellanstora arbetsplatser ha. Vanligast är att de par som jobbar ihop gör det på stora arbetsplatser med fler än 500 anställda (18 000 par), eller på små, med färre än tio anställda (17 000 par). Det är också vanligt att par jobbar tillsammans på en arbetsplats där de två är de enda anställda (12 000 par).

Kommuner med högst andel par på samma arbetsplats

Kommun Antal par totalt Andel på samma arbetsplats, procent
Fagersta 1 514 12,0
Ludvika 3 119 11,9
Strömstad 1 359 11,4
Älmhult 2 547 11,3
Gnosjö 1 550 11,0

Kommuner med lägst andel par på samma arbetsplats

Kommun Antal par totalt Andel på samma arbetsplats, procent
Älvkarleby 1 219 4,1
Kil 1 766 4,1
Säffle 1 876 4,2
Kävlinge 5 040 4,2
Staffanstorp 4 043

4,4

Fakta om undersökningen

Kärlek och relationer kan vara komplicerat. Likaså att definiera ett par. Att två personer är tillsammans syns av naturliga skäl inte alltid i statistiken.

Men för att kunna ta fram statistik om kärlek på jobbet definieras par i det här sammanhanget som personer som är gifta med varandra eller har gemensamma barn, eller som personer över 18 år som bor i samma lägenhet om de är av olika kön, har mindre än 15 års åldersskillnad och inte är släkt med varandra. I den här undersökningen ingår bara par där båda i paret förvärvsarbetar.

Fakta om alla hjärtans dag

Det råder inte full enighet om hur seden att fira alla hjärtans dag, eller Valentindagen, uppstod. En vanlig förklaring är att den firas till minne av den kristne prästen Sankt Valentin som på 200-talet dog martyrdöden efter att ha trotsat den romerske kejsaren Claudius II:s förbud att viga unga par. Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort (ett ”Valentinkort”) till fångvaktarens dotter, som han var förälskad i. Under medeltiden högtidlighölls hans minne genom lekar där ungdomar parades ihop på skoj, och på 1800-talet trycktes de första kända Valentinkorten. I dag har firandet av alla hjärtans dag i stora delar av världen blivit något av en massindustri med hjärtan, blommor och presenter.

Källa: Wikipedia

Etiketter