Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Testa SCB:s kommunapp

Senast uppdaterad: 2021-01-07

Hur många bor i din kommun? Hur många har ett jobb? Hur mycket tjänar de? Vad används marken i kommunen till? Få snabba svar på flera frågor och jämför olika kommuner i SCB:s app ”Kommuner i siffror”.

Originalbild: Holger Ellgaard, Wikipedia

SCB har stora mängder statistik om Sveriges 290 kommuner – och ”Kommuner i siffror” gör det lättare än någonsin att ta del av den. I appen kan användarna snabbt och enkelt ta fram valda delar av statistiken och jämföra olika kommuner med varandra.

– Det här är en app för alla som vill få snabb koll på Sveriges kommuner, och för alla som tycker att det är spännande att jämföra en kommun med en annan. Appen är enkel att använda och ger svar på de vanligaste frågorna som vi på SCB får om kommunerna, säger Patrik Bernhardt, webbstrateg på SCB.

Den som väljer att jämföra Sverige nordligaste och sydligaste platser ser snabbt att Trelleborg har nästan dubbelt så många invånare som Kiruna – men att kommunerna för 45 år sedan hade nästan lika stor befolkning. Lika lätt är det att jämföra exempelvis invånarnas genomsnittliga inkomst, snittpriserna för småhus, andelen ensamhushåll, skattesatser och valdeltagande.

Appen kan med fördel användas under en Sverigeresa. Med hjälp av mobilernas geopositionering kan användarna automatiskt få information om kommunerna de befinner sig i.

Testa SCB:s app "Kommuner i siffror"

Fakta: Kommuner i siffror

Appen ”Kommuner i siffror” är en så kallad webbapplikation. Det innebär att den är webbaserad och nås via scb.se. Den är inte en traditionell mobilapp och går inte att ladda ner via Apples App store, Google Play eller liknande tjänster. Webbapplikationen går dock att spara som en ikon i mobilen, vilket gör att den kan användas precis som en traditionell mobilapp.

Länkar

Kommuner i siffror