Till innehåll på sidan

Direktinvesteringar 2017 – tillgångar och avkastning:

Minskning av svenska direktinvesteringstillgångar i utlandet

Statistiknyhet från SCB 2018-12-14 9.30

Värdet på svenska direktinvesteringstillgångar i utlandet uppgick 2017 till 3 192 miljarder kronor, vilket är en minskning med 55 miljarder kronor jämfört med 2016. Utländska direktinvesteringstillgångar i Sverige ökade med 99 miljarder kronor, och uppgick vid slutet av 2017 till 2 909 miljarder kronor.

Svenska direktinvesteringstillgångar i utlandet i form av eget kapital minskade med 108 miljarder kronor till 2 828 miljarder kronor vid årets slut. Nettofordringar gentemot utländska dotter- och intressebolag uppgick till 364 miljarder kronor, en ökning med 52 miljarder gentemot 2016. Sveriges största direktinvesteringstillgångar i utlandet återfinns i USA, Nederländerna och Norge. De svenska direktinvesteringstillgångarna i Finland minskade med 131 miljarder, vilket gör att de inte längre finns med bland de tre länder där Sverige har störst tillgångar. Det land där tillgångarna minskade mest var Belgien, som stod för en minskning på 170 miljarder. Den största ökningen, på 89 miljarder, stod Nederländerna för. De största tillgångarna i utlandet innehas som tidigare år av svenska bolag verksamma inom finans och försäkring samt av bolag som tillverkar metall- och maskinprodukter.

Av de totala direktinvesteringstillgångarna i utlandet kontrollerades 118 miljarder kronor av svenska så kallade special purpose entities (SPE:s). SPE:s är företag som ytterst kontrolleras från utlandet och som utöver att inneha tillgångar och skulder har en begränsad verksamhet inom Sverige. Genom att särredovisa data för SPE:s får man ett mer meningsfullt mått på ett lands in- och utgående direktinvesteringar genom att det då blir möjligt att exkludera kapital som enbart passerar ett land på väg till andra destinationer.

Ökade utländska direktinvesteringstillgångar i Sverige

Utländska direktinvesteringstillgångar i Sverige ökade med 99 miljarder kronor till 2 909 miljarder kronor vid slutet av 2017. Nettoskulder gentemot utländska ägarkoncerner var vid utgången av året 69 miljarder lägre än föregående år och uppgick till 440 miljarder kronor. Posten eget kapital ökade under 2017 med 168 miljarder kronor till totalt 2 469 miljarder kronor.

När det gäller utländska direktinvesteringstillgångar i Sverige är Nederländerna fortsatt största ägarland, följt av Luxemburg och Storbritannien. De branscher där utlandet har störst tillgångar är finans- och försäkringsverksamhet och tillverkning av petroleumprodukter, kemikalier, farmaceutiska produkter, gummi- och plastprodukter. Av de totala direktinvesteringarna i Sverige utgörs 240 miljarder kronor av investeringar i svenska SPE:s.

Avkastningen ökade

Avkastningen på svenska direktinvesteringstillgångar i utlandet ökade med 28 miljarder kronor och uppgick totalt till 246 miljarder kronor. Avkastningen på utländska direktinvesteringstillgångar i Sverige ökade med 3 miljarder kronor jämfört med 2016 till 183 miljarder kronor.

Definitioner och förklaringar

Ett direktinvesteringsförhållande uppstår när någon, vanligtvis ett företag, direkt eller indirekt äger 10 procent eller mer av rösterna i ett företag eller en kommersiell fastighet belägen i ett annat land. De tillgångar som mäts i den årliga direktinvesteringsenkäten består av totalt eget kapital och finansiella fordringar och skulder inom ett direktinvesteringsförhållande, samt direktägda kommersiella fastigheter. Uppgifterna om direktinvesteringar publiceras i Statistikdatabasen inklusive fritidsfastigheter och koncerninterna handelskrediter och ingår även i den så kallade Utlandsställningen, som visar Sveriges tillgångar och skulder gentemot utlandet.

Avkastningen från direktinvesteringsenkäten beräknas som resultat efter finansiella poster rensat för nedskrivningar (netto, inklusive kreditförluster), realisationsvinster och realisationsförluster samt skatt. I Statistikdatabasen inkluderar avkastningen även ränteintäkter och räntekostnader på direktinvesteringslån samt avkastning på fritidsfastigheter. Avkastning på direktinvesteringar bokförs i bytesbalansen.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Riksbanken

Producent

SCB, Enheten för utrikeshandel och betalningsbalans

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

Förfrågningar

Georg Andersson

Telefon
010-479 46 08
E-post
Georg.Andersson@scb.se

Rickard Rens

Telefon
010-479 47 12
E-post
rickard.rens@scb.se