Till innehåll på sidan

Allmänna val, valdeltagandeundersökningen Allmänna val, valdeltagandeundersökningen 2022

Lägre valdeltagande och större rörlighet av röstberättigade i områden med socioekonomiska utmaningar

Statistiknyhet från SCB 2023-06-05 8.00

Valdeltagandet i 2022 års val minskade mest i områden med stora socioekonomiska utmaningar. Det är också denna områdestyp som har störst omflyttning av röstberättigade mellan valen 2018 och 2022. Ändå var sex av de tio områdena med ett valdeltagande över förväntan områden med stora socioekonomiska utmaningar.

Nu publicerar SCB rapporten Delat deltagande - En studie av integration och segregation baserad på valdeltagande i 2022 års allmänna val. Rapporten är framtagen på uppdrag från regeringen. Valdeltagandet i rapporten avser deltagande minst ett av de val den röstberättigade hade möjlighet att rösta i.

Valdeltagandet 2022 var lägst i områden med stora socioekonomiska utmaningar och högst i områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar. Det totala valdeltagandet minskade med drygt 3 procentenheter i 2022 års allmänna val. Det minskade mest i områden med stora socioekonomiska utmaningar, 9 procentenheter, och minst i områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar, 2 procentenheter.

In- och utflyttning samt nya röstberättigade påverkar valdeltagandet

Det är inte exakt samma personer som bor, och är röstberättigade, i ett område i två på varandra följande val. Antalet förändras bland annat genom flyttar mellan områden och nytillkomna röstberättigade. Störst förändring var det i områden med stora socioekonomiska utmaningar, där 57 procent av de som var röstberättigade 2018 bodde kvar i samma område fyra år senare. Motsvarande andel i områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar var 73 procent. Oavsett områdestyp var det lägst valdeltagande i 2022 års val bland de som flyttat in i ett område sedan föregående val jämfört med de som bodde kvar.

Valdeltagande 2022 för kvarboende och inflyttare efter områdestyp. Procent

Diagram: Valdeltagande 2022 för kvarboende och inflyttare efter områdestyp. Procent

De som flyttade från ett område efter valet 2018 hade genomgående ett lägre valdeltagande i det valet än de som bodde kvar fyra år senare. Men valdeltagandet 2022 minskade även bland de som bodde kvar jämfört med fyra år tidigare. Mest i områdestyp 1, med 7 procentenheter, och minst i områdestyp 5, med 2 procentenheter.

Det var tydliga skillnader i valdeltagande bland de som på grund av ålder fick rösta för första gången och de som fick rösta för första gången beroende på att de blivit röstberättigade av ett annat skäl än ålder. Förstagångsväljarna som fyllt 18 år sedan föregående val hade ett valdeltagande som ligger nära över eller under det genomsnittliga valdeltagandet för områdestypen. Valdeltagandet för andra som fick rösta för första gången ligger långt under genomsnittet. Gruppen består till stor del av utländska medborgare, med rösträtt bara i val till region- eller kommunfullmäktige. Dessa hade ett betydligt lägre valdeltagande än svenska medborgare.

Valdeltagande 2022 för förstagångsväljare och andra nya röstberättigade efter områdestyp. Procent

diagram: Valdeltagande 2022 för förstagångsväljare och andra nya röstberättigade efter områdestyp. Procent

Andelen förstagångsväljare baserat på ålder varierade mellan knappt åtta procent i områdestyp 1 och fem procent i områdestyp 4. Hur stor andel andra nya röstberättigade det finns skiljer sig åt i större utsträckning: i områdestyp 1 utgjorde de 13 procent av de röstberättigade och i områdestyp 5 var de 2 procent av de röstberättigade.

Både högre och lägre valdeltagande än förväntat i områden med stora socioekonomiska utmaningar

Valdeltagandet varierar tydligt efter bakgrund, familjeförhållanden, om någon anhörig röstar, arbetsmarknadsstatus samt resurser i form av inkomst- och utbildningsnivå. Det finns också tydliga skillnader mellan områdestypernas sammansättning av röstberättigade när det gäller dessa faktorer.

Utifrån rikssnitt av valdeltagandet i olika grupper går det att räkna ut om ett område har högre eller lägre valdeltagande än förväntat utifrån områdets sammansättning. Här har vi använt så kallade Demografiska statistikområden, som delar in Sverige i knappt 6 000 områden. De flesta områden, 97 procent, har ett valdeltagande i nivå med det förväntade. 10 områden har ett valdeltagande över förväntat och 194 områden har ett valdeltagande under förväntan. Sex av de tio områdena med ett högre valdeltagande än förväntat har stora socioekonomiska utmaningar. Områden med stora socioekonomiska utmaningar har också oftare ett valdeltagande under förväntan än övriga områdestyper. Att en relativt stor andel områden med signifikanta avvikelser har stora socioekonomiska utmaningar hänger delvis samman med att det är en större spridning i valdeltagandet mellan dessa områden. De tio områden med ett valdeltagande över förväntan framgår av tabellen nedan.

Områden med valdeltagande över förväntan i 2022 års val
Kommun Del av RegSO: DeSO Index (Riket=1)
Malmö RegSO-Herrgården norr 128 0C1 880 1,14
Borlänge Tjärna Ängar 208 1C1 140 1,12
Malmö RegSO-Persborg-Törnrosen 128 0C1 890 1,09
Malmö RegSO-Örtagården syd-Herrgården syd 128 0C1 760 1,08
Uppsala Studentstaden 038 0C1 520 1,07
Älmhult Älmhult östra 076 5C1 030 1,07
Bollnäs Gärdet 218 3C1 050 1,06
Lund Parentesen-Ulrikedal 128 1C1 120 1,06
Stenungsund

Stenungsundcentrum-Stenungsön-Stora Askerön

141 5C1 110 1,06
Lund Sparta-Ideon 128 1C1 370 1,06

Kommentar: Indexet tar hänsyn till valdeltagande på riksnivå efter bakgrund, kön, ålder, familjeställning, om anhöriga har röstat, arbetsmarknadsstatus, utbildnings- och inkomstnivå.

Indexet till höger i tabellen indikerar hur mycket över förväntan valdeltagandet var i respektive område givet sammansättningen av de som bor i området och i vilken utsträckning olika grupper har röstat totalt i hela riket.

Rapporten Delat deltagande

Rapporten har två resultatkapitel där det första utgår från de röstberättigade och har ett individperspektiv. Kapitlet utgår från indelningar i grupper som tar hänsyn till födelseland och föräldrars födelseland samt medborgarskap. Det innehåller en beskrivning av grupperna, samt ingående redovisning av valdeltagandet efter olika relevanta indelningar. Utöver valdeltagande i olika grupper finns resultat från logistiska regressionsanalyser, som visar på sannolikheten för röstande när flera indelningar studeras samtidigt, samt resultat om bland annat förtroende för politiker från SCB:s Medborgarundersökning.

I kapitlet som följer undersöks valdeltagande och segregation med ett områdesperspektiv. Utgångspunkten är demografiska statistikområden (DeSO). Centralt för analysen är de fem områdestyper som baseras på Socioekonomiskt index. Det finns även ingående flödesanalyser mellan röstberättigade i olika områdestyper baserat på valen 2018 och 2022, samt en redogörelse för vilka områden som röstar över och under förväntan. Även här finns en ingående beskrivning av områdenas sammansättning samt resultat från SCB:s Medborgarundersökning.

Definitioner och förklaringar

I populationen ingår svenska medborgare folkbokförda i Sverige, samt utländska medborgare. Totalt var de 8,2 miljoner människor varav de utländska medborgarna utgjorde 600 000 personer.

Valdeltagandet i studien baseras på valdeltagande i något val personen var röstberättigad i och stämmer därför inte överens exakt med valdeltagande i riksdag, region- eller kommunfullmäktige.

Områdestyperna bygger på ett socioekonomiskt index, vilket beräknas utifrån andelen personer med låg ekonomisk standard (under 60 procent av medianinkomsten), andelen personer med förgymnasial utbildning som högsta utbildnings-nivå samt andelen personer som har haft ekonomiskt bistånd i minst tio månader och/eller har varit arbetslösa längre än sex månader. Andelarna för de tre komponenterna läggs samman och delas på tre och indexet antar därmed ett värde mellan 0 och 100. I studien beräknas det socioekonomiska indexet på demografiska statistikområden (DeSO), knappt 6 000 områden.

De fem områdestyperna bygger på indexet och beskrivs enligt följande:

Områdestyp 1 – områden med stora socioekonomiska utmaningar
Områdestyp 2 – områden med socioekonomiska utmaningar
Områdestyp 3 – socioekonomiskt blandade områden
Områdestyp 4 – områden med goda socioekonomiska förutsättningar
Områdestyp 5 – områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar

Publikation

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Jonas Olofsson

Telefon
010-479 47 18
E-post
jonas.olofsson@scb.se