Till innehåll på sidan

Emitterade värdepapper, april 2019

Effekter på växelkursen ökar värdepappersskulden

Statistiknyhet från SCB 2019-05-20 9.30

Vid utgången av april månad 2019 uppgick den svenska räntebärande värdepappersskulden till ett värde av 7 600 miljarder kronor, en ökning med 49 miljarder kronor sedan föregående månad. Ökningen beror främst på en försvagad växelkurs i SEK jämfört med emissionsvalutorna euro, dollar och pund.

Då cirka hälften av den totala svenska räntebärande värdepappersskulden är emitterad i utländska valutor kan växelkurseffekten få en stor påverkan på den totala värdepappersskulden. Räntebärande värdepapper denominerade i euro respektive dollar minskade med ett värde av 20 respektive 9 miljarder kronor netto under april 2019. Trots det ökade skuldstocken denominerad i euro och dollar med ett värde av 20 respektive 17 miljarder kronor på grund av växelkurseffekten. Skuldstocken denominerad i pund ökade med 12 miljarder kronor varav växelkurseffekter bidrog med 4 miljarder kronor.

För sektorn icke-finansiell och övrig finansiell ökade den totala skuldstocken främst för räntebärande värdepapper denominerade i euro med ett värde av 25 miljarder kronor trots emissioner till ett värde av 9 miljarder kronor netto under april 2019. Den försvagade kronkursen bidrog även till att värdet på den i euro och dollar denominerade totala upplåningsstocken för banksektorn ökade med ytterligare 13 respektive 12 miljarder kronor jämfört med nettovärdet. För bostadssektorn minskade den totala skuldstocken för räntebärande värdepapper denominerade i euro med 4 miljarder kronor, främst till följd av nettoförfall till ett värde av 13 miljarder kronor varav växelkurseffekten har motverkat minskningen. För övriga monetära finansinstitut var det främst räntebärande värdepapper denominerade i dollar till ett värde av 8 miljarder kronor som påverkades av växelkurseffekterna.

Utestående belopp, miljarder kronor
Emitterade värdepapper, april 2019

Den totala skuldstocken för räntebärande värdepapper denominerade i SEK var oförändrad sedan mars månad 2019. Detta då förändringen på kortfristiga och långfristiga värdepapper nettade ut varandra. Minskningen för kortfristiga värdepapper beror främst på riksbankscertifikat som minskade med 57 miljarder kronor. För långfristiga värdepapper är det främst bank- och bostadssektorn som ligger bakom ökningen.

Förfallostruktur, miljarder kronor
Emitterade värdepapper, april 2019

Förfallostrukturen

Under de närmaste tre månaderna kommer räntebärande värdepapper till ett värde av 1 006 miljarder kronor att förfalla. Förfallovärdet för räntebärande värdepapper denominerade i SEK respektive utländsk valuta är 643 respektive 363 miljarder kronor.

Det är främst penningmarknadsinstrument denominerade i SEK respektive utländsk valuta till ett värde av 499 respektive 272 miljarder kronor som ligger bakom förfallovärdet. Obligationer denominerade i SEK respektive utländsk valuta har ett förfallovärde på 144 respektive 92 miljarder kronor.

Nästa publiceringstillfälle

2019-06-19 klockan 09.30.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Riksbanken

Producent

SCB, Enheten för finansmarknadsstatistik

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

E-post
svdb@scb.se

Förfrågningar

Fraser Ames

Telefon
010-479 45 34
E-post
fraser.ames@scb.se

Simon Abraham

Telefon
010-479 42 62
E-post
simon.abraham@scb.se