Till innehåll på sidan

Emitterade värdepapper, maj 2018:

Ökad upplåning i SEK

Statistiknyhet från SCB 2018-06-18 9.30

Den totala upplåningen av räntebärande värdepapper denominerade i SEK uppgick till 4 237 miljarder kronor vid slutet av maj, en ökning med 131 miljarder kronor jämfört med föregående månad. Det är främst bostadsinstitut och övriga monetära finansinstitut som ligger bakom ökningen.

Ökningen för bostadsinstitut består enbart av en ökning av långfristiga värdepapper denominerade i SEK till ett värde av 15 miljarder kronor.
Det är värt att notera att den totala skuldstocken för bostadsinstitut minskade under maj med 3 miljarder kronor. Bakom minskningen ligger långfristiga värdepapper denominerade i utländska valutor. Det är främst dollar och euro denominerade räntebärande värdepapper som har bidragit till minskningen under maj.

Övriga monetära finansinstitut ökade sin totala upplåning med 148 miljarder kronor jämfört med föregående månad. Bakom den totala ökningen ligger räntebärande värdepapper denominerade i SEK och utländska valutor. Den främsta bakomliggande orsaken till ökningen för kortfristiga värdepapper var SEK denominerade värdepapper till ett värde av 125 miljarder kronor. Detta är framförallt till följd av en ökning i riksbankscertifikat jämfört med föregående månad. För långfristiga värdepapper ökade skuldstocken med 28 miljarder kronor varav värdepapper denominerade i SEK uppgick till 6 miljarder kronor och utländska valutor till 22 miljarder kronor. Det är främst dollar denominerade värdepapper till ett värde av 20 miljarder kronor som ligger bakom ökningen för långfristiga värdepapper med utländsk valuta. Det är värt att notera att dollar denominerade värdepapper ökade på grund av ny- och följdemissioner till ett värde av 17 miljarder kronor netto och växelkursförändringar till ett värde av 3 miljarder kronor.

Utestående belopp, miljarder kronor
Emitterade värdepapper, maj 2018

Vid utgången av maj representerar upplåningen i SEK denominerade kortfristiga och långfristiga värdepapper 14 respektive 86 procent av den totala upplåningen av SEK denominerade räntebärande värdepapper. Upplåningen för kortfristiga värdepapper denominerade i SEK är främst emitterad av sektorerna övriga monetära finansinstitut samt icke-finansiella och övriga. För långfristiga värdepapper är det sektorerna bostadsinstitut och staten.

Förfallostruktur, miljarder kronor
Emitterade värdepapper, maj 2018

Förfallostrukturen

Inom närmaste 12 månaderna förfaller räntebärande värdepapper till ett värde av 2 228 miljarder kronor. Banksektorn, övriga monetära finansinstitut samt icke-finansiella sektorn representerar 822 miljarder, 611 miljarder respektive 263 miljarder kronor av det totala förfallovärdet inom 12 månader.

Förfallovärdet är jämnt fördelat mellan kortfristiga och långfristiga värdepapper, där kortfristiga värdepapper står för 55 procent av det som förfaller och långfristiga värdepapper står för 45 procent. Valutafördelningen är även jämnt fördelad mellan värdepapper denominerade i SEK respektive utländska valutor.

Nästa publiceringstillfälle

2018-06-18 klockan 09.30.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Riksbanken

Producent

SCB, Enheten för finansmarknadsstatistik

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

E-post
svdb@scb.se

Förfrågningar

Simon Abraham

Telefon
010-479 42 62
E-post
simon.abraham@scb.se

Fraser Ames

Telefon
010-479 45 34
E-post
fraser.ames@scb.se