Till innehåll på sidan

Finansräkenskaper, 2:a kvartalet 2016:

Rekordutlåning till hushåll och företag

Statistiknyhet från SCB och Finansinspektionen 2016-09-22 9.30

Banker och bostadsinstitut lånade ut historiskt stora belopp till hushåll och icke-finansiella bolag under andra kvartalet 2016. Nettoutlåningen var 133 miljarder kronor. Senast utlåningen var på motsvarande nivå var under 2007.

Bankerna och bostadsinstituten lånade tillsammans ut 75 miljarder till hushållen och 58 miljarder till de icke-finansiella bolagen under andra kvartalet 2016. Senast utlåningen var på motsvarande nivå var strax innan finanskrisen 2008. Jämfört med andra kvartalet i fjol var det utlåningen till icke-finansiella bolag som ökade mest.

Banker och bostadsinstituts nettoutlåning till hushåll och icke-finansiella bolag, transaktioner, mdkr

Diagram

Källa: SCB

Den stora utlåningen finansierades delvis genom hushållens insättningar på bankkonton. Den låga räntan till trots satte hushållen netto in 71 miljarder kronor på bankkonton under kvartalet.

Riksbanken fortsatte stödköpa statsobligationer

Riksbanken fortsatte under andra kvartalet 2016 att bedriva en expansiv penningpolitik genom att lämna reporäntan oförändrad samtidigt som de fortsatte stödköpen av statsobligationer.

Riksbankens stödköp av statsobligationer uppgick till 39 miljarder under andra kvartalet. De senaste två åren har Riksbanken nettoköpt statsobligationer för 236 miljarder och det totala innehavet uppgick vid utgången av kvartalet till 250 miljarder.

Riksbankens innehav och nettoköp av statsobligationer, ställningsvärden och transaktioner, mdkr

Diagram

Källa: SCB

Revideringar

I samband med beräkningen av andra kvartalet 2016 har årsstatistik och kvartalsstatistik stämts av för åren 1996–2015. Därutöver har en finare uppdelning av investeringsfonder på fondkategori, dvs. aktiefonder, korta och långa räntefonder samt andra fonder tillbaka till 1998 införts. En snävare definition av penningmarknadsfonder har implementerats från och med 2012 i enlighet med nuvarande regelverk. För bostadsinstitutens emitterade värdepapper har beräkningsmetod och källa bytts ut från 2005 vilket framförallt påverkar transaktioner och omvärderingar, men även ställningsvärden från och med 2013.

Utförligare beskrivningar av dessa revideringar och andra större revideringar beskrivs i det Statistiska Meddelandet.

Nationalförmögenheten publicerar år 2015

I samband med publiceringen av Finansräkenskaperna uppdateras Nationalförmögenheten med år 2015 samt revideringar av tidigare år. År 2014 bygger nu på ett mer fullständigt underlag än den tidigare skattningen avseende de reala tillgångarna. Nationalförmögenheten visar Sveriges balansräkning uppdelat på de olika sektorerna i ekonomin. Utöver de finansiella tillgångarna, skulderna och den finansiella nettoförmögenheten som publiceras i Finansräkenskaperna, ingår även de reala tillgångarna samt den totala nettoförmögenheten. De reala tillgångarna utgörs av fasta tillgångar, lager och mark.

För ytterligare information, se Nationalförmögenheten och OBS LÄNKA OM!!! Nationella Balansräkningar och i Statistikdatabasen.

Definitioner och förklaringar

Finansräkenskaperna syftar till att ge information om finansiella tillgångar och skulder samt förändringar i finansiellt sparande och finansiell förmögenhet för olika samhällssektorer. Finansräkenskapernas finansiella sparande beräknas som skillnaden mellan transaktioner i finansiella tillgångar och transaktioner i skulder. I de icke-finansiella nationalräkenskaperna beräknas finansiellt sparande som skillnaden mellan intäkter och kostnader. Finansräkenskaperna och de icke-finansiella nationalräkenskaperna bygger på olika källor, vilket ger upphov till skillnader.

Publikation

En mer utförlig redovisning av undersökningen och de större revideringar som gjorts publiceras i ett Statistiskt Meddelande.

Nästa publiceringstillfälle

2016-12-21 klockan 09.30.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Finansinspektionen

Adress
Box 7821
103 97 Stockholm

Producent

SCB, Sektionen för Finans- och sektorräkenskaper

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

Förfrågningar

Nicolai Nystrand

Telefon
010-479 45 45
E-post
nicolai.nystrand@scb.se

Caroline Ahlstrand

Telefon
010-479 43 33
E-post
caroline.ahlstrand@scb.se