Till innehåll på sidan

Finansräkenskaper, 2:a kvartalet 2018

Högt hushållssparande under andra kvartalet

Statistiknyhet från SCB och Finansinspektionen 2018-09-20 9.30

Hushållens finansiella sparande uppgick under det andra kvartalet 2018 till 59 miljarder kronor. Främst sparade hushållen på bankkonton och i tjänstepensionen. Lånen ökade med 60 miljarder, men ökningstakten avtog.

Under andra kvartalet 2018 uppgick hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, till 59 miljarder kronor. Normalt är hushållssparandet högt under detta kvartal då merparten av aktieutdelningarna sker då. Hushållen sparade främst på bankkonton och i tjänstepension, 53 respektive 44 miljarder, vilket är i linje med i fjol. Sparandet i aktier och fonder summerade till 7 miljarder kronor. Nettoköpen av bostadsrättsandelar har mattats av och uppgick till 8 miljarder, vilket är 4 miljarder lägre än under motsvarande period föregående år.

Historiskt har hushållens låneökningar varit högst under andra kvartalet och i år uppgick de till 60 miljarder. Det kan jämföras med låneökningar på 77 miljarder för motsvarande kvartal under både 2016 och 2017. Det senaste amorteringskravet, från första mars i år, stramade åt hushållens lånemöjligheter. Den årliga tillväxttakten i hushållens lån har avtagit och låg under andra kvartalet 2018 drygt två procentenheter lägre än noteringen på 8,2 procent två år tidigare.

Hushållens lån, transaktioner och tillväxttakt, mdkr och procent

Diagram: Hushållens lån, transaktioner och tillväxttakt, mdkr och procent

Statens finansiella sparande var högt

Statens finansiella sparande uppgick till 34 miljarder kronor under andra kvartalet 2018. För helåret 2017 uppgick statens finansiella sparande till 83 miljarder, vilket är den högsta årsnoteringen sedan 2001.

Statens finansiella tillgångar, skulder samt finansiella sparande, transaktioner, mdkr

Diagram: Statens finansiella tillgångar, skulder samt finansiella sparande, transaktioner, mdkr

Icke-finansiella bolags upplåning ökar

Icke-finansiella bolag fortsatte under andra kvartalet 2018 att öka sin upplåning både i emitterade räntebärande värdepapper och via lån i monetära finansinstitut. Upplåningen ökade med totalt 83 miljarder där 59 miljarder var lån via monetära finansinstitut. Icke-finansiella bolags lån i monetära finansinstitut uppgick till 2 263 miljarder och skulden i emitterade räntebärande värdepapper till 1 170 miljarder vid utgången av kvartalet.

Revideringar

I samband med denna publicering har det tillkommit revideringar av åren 1995–2018. Några av de större revideringarna som genomförts är en omfördelning av svenskregistrerade fonder mellan olika sektorer, revideringar av icke-finansiella bolags lån till hushåll samt flera revideringar för offentlig förvaltning. Sedan tidigare har förvaltarregistrerade fonder varit bokförda på förvaltare istället för ägare. I fjol korrigerades åren 2009–2017. Nu har även åren 1998–2008 justerats. Revideringarna påverkar framförallt banker, som fått ett lägre innehav i fonder, samt försäkringsbolag, pensionsinstitut och hushåll som fått ett högre innehav. Tidsserien för icke-finansiella bolags lån till hushållen har reviderats med hjälp av årsuppgifter från undersökningen Företagens ekonomi och kompletterande beräkningar. Det har även gjorts flera revideringar för offentlig förvaltning. Statlig förvaltnings periodiseringar av skatter har justerats för åren 2003–2015, främst till följd av korrigerade energiskatter på el. En längre tidsserie för kommunal förvaltnings transaktioner och ställningsvärden i utländska fonder har tillkommit. Nya beräkningar av kommunernas semesterlöneskuld har införts och påverkar kvartalsmönstret på periodiseringsposten från 2002 och framåt. En mer utförlig redovisning av revideringar för offentlig förvaltning finns publicerad under fördjupad information för Finansräkenskaperna.

Definitioner och förklaringar

Finansräkenskaperna syftar till att ge information om finansiella tillgångar och skulder samt förändringar i finansiellt sparande och finansiell förmögenhet för olika samhällssektorer. Finansräkenskapernas finansiella sparande beräknas som skillnaden mellan transaktioner i finansiella tillgångar och transaktioner i skulder. I de reala sektorräkenskaperna som liksom Finansräkenskaperna är en del av nationalräkenskaperna beräknas finansiellt sparande som skillnaden mellan intäkter och kostnader. Finansräkenskaperna och de reala sektorräkenskaperna bygger emellertid på olika källor, vilket ger upphov till skillnader.

Publikation

I samband med publiceringen av Finansräkenskaperna publiceras även Nationalförmögenheten som innehåller årsdata för både reala och finansiella tillgångar. De finansiella tillgångarna och skulderna hämtas från Finansräkenskaperna och är därmed konsistenta med de värden som publiceras i Finansräkenskaperna.

För ytterligare information se:

Nationalförmögenheten och nationella balansräkningar (pdf) 

Statistikdatabasen

Nästa publiceringstillfälle

2018-12-19 klockan 9.30

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Finansinspektionen

Adress
Box 7821
103 97 Stockholm

Producent

SCB, Sektionen för Finans- och sektorräkenskaper

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

Förfrågningar

Nicolai Nystrand

Telefon
010-479 45 45
E-post
nicolai.nystrand@scb.se

Caroline Ahlstrand

Telefon
010-479 43 33
E-post
caroline.ahlstrand@scb.se