Till innehåll på sidan

Var tionde barnfamilj är en ombildad familj

Statistiknyhet från SCB 2016-10-18 9.30

I Sverige finns drygt 1,1 miljoner familjer med barn under 18 år. Sju av tio är kärnfamiljer, två av tio familjer med en ensamstående förälder och en av tio är en ombildad familj. Mer än åtta av tio familjer har ett eller två barn. Familjernas storlek skiljer sig åt mellan Sveriges kommuner. Andelen familjer med ett barn är högst i Solna och andelen med minst fyra barn är högst i Pajala.

I Sverige finns 1 129 575 familjer med barn under 18 år. Sju av tio barnfamiljer är kärnfamiljer, där alla barn är föräldrarnas gemensamma. Knappt en av tio familjer är en ombildad familj. Det är en familj där en eller båda föräldrarna har barn från ett tidigare förhållande. Två av tio familjer har en ensamstående förälder, oftast en ensamstående mamma.

Hur vanliga olika familjetyper är varierar mellan landets kommuner. Exempelvis är andelen kärnfamiljer lägst i Orsa, Munkfors och Filipstad (56 procent) och högst i Habo (82 procent), medan andelen ombildade familjer är högst i Hofors (17 procent) och lägst i Lomma, Danderyd, Täby, Vaxholm och Lidingö (6 procent).

Det är vanligast att det bor ett eller två barn i familjen, det gäller mer än åtta av tio barnfamiljer. Men det finns familjer som är betydligt större än så, 95 familjer har 10 eller fler barn.

Vanligast med ett eller två barn i familjen

Familjer efter antal barn 0–17 år 2015. Procent

Diagram

Familjernas storlek varierar mellan olika kommuner. Andelen familjer med ett barn varierar mellan 31 procent i Danderyd och Lomma och 52 procent i Solna. I Solna, Vellinge och Lomma är det 1 procent av familjerna som har fyra eller fler barn. I Pajala gäller det 12 procent av familjerna.

Solna har högst andel familjer med ett barn

Kommuner med högst andel familjer som har ett, två, tre respektive fyra eller fler barn, 2015
 1 barn2 barn 3 barn 4 + barn
1 Solna Lomma Danderyd Pajala
2 Gällivare Härryda Bjurholm Bjurholm
3 Hagfors Vaxholm Sorsele Lessebo
4 Torsby Vellinge Sävsjö Övertorneå
5 Ljusnarsberg Kävlinge Mullsjö Flen

Samtliga uppgifter gäller familjer där det bor minst ett barn 0–17 år. Det kan också finnas äldre barn som bor i familjen, men de räknas inte in i de uppgifter som redovisas här.

Ny statistik om barn och barnfamiljer

Nu finns 2015 års barn- och familjestatistik publicerad i Statistikdatabasen. Förutom denna statistik om barnfamiljer finns uppgifter om bland annat barns familjetyp och syskon, adopterade barn, separationer, barn med svensk och utländsk bakgrund samt barns boende.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Prognosinstitutet

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna
E-post
demografi@scb.se

Förfrågningar

Anna Nyman, utredare

Telefon
010-479 45 94
E-post
anna.nyman@scb.se