Till innehåll på sidan

Arbetsmiljö 1980–2017

Allt fler äldre kvinnor lär nytt på jobbet

Statistiknyhet från SCB 2018-12-17 9.30

Åtta av tio förvärvsarbetande tycker att de har stora möjligheter att lära sig nya saker i arbetet. Det är vanligare bland yngre än äldre. Andelen har ökat sedan 1980-talet, framför allt bland kvinnor och äldre.

Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF/SILC) visar att åtta av tio förvärvsarbetande i åldern 16–64 år tycker att de har stora möjligheter att lära sig nya saker i sitt arbete. Det är vanligare att yngre än äldre gör den bedömningen. Det är också vanligare bland personer med eftergymnasial utbildning än bland dem med förgymnasial eller gymnasial utbildning som sin högsta avslutade utbildning.

Jämförelse över tid visar att andelen som tycker att de har stora möjligheter att lära sig nya saker i arbetet har ökat från 62 procent 1980–81 till 79 procent 2016–17. Andelen har ökat bland både kvinnor och män och i samtliga åldersgrupper, men ökningen har varit störst bland kvinnor och äldre. Bland kvinnor i åldern 60–64 år har andelen som tycker att de har stora möjligheter att lära nya saker i arbetet fördubblats sedan början av 1980-talet, från 36 till 72 procent.

Andel som tycker att de har stora möjligheter att lära nya saker i sitt arbete, fördelat efter kön och ålder. 1980–81 samt 2016–17. Procent. Förvärvsarbetande 16–64 år.

Diagram Andel som tycker att de har stora möjligheter att lära nya saker i sitt arbete, fördelat efter kön och ålder. 1980–81 samt 2016–17. Procent.

Källa: SCB, Undersökningarna av levnadsförhållanden

Ytterligare exempel på resultat

Resultaten är hämtade från rapporten:

Arbetsmiljö 1980–2017 (pdf)

Ytterligare jämförelser över tid som görs i rapporten visar bland annat att andelen som tycker att deras arbete är psykiskt ansträngande har ökat sedan 1980-talet, medan andelen som saknar inflytande över planeringen av sitt arbete och förläggningen av sin arbetstid har minskat.

Definitioner och förklaringar

Stora möjligheter att lära nya saker i arbetet: Baseras på frågan ”Har du stora möjligheter att lära nya saker i ditt arbete?”

Psykiskt ansträngande arbete: Baseras på frågan ”Är ditt arbete psykiskt ansträngande?”

Inflytande i arbetet: Baseras på frågorna ”I vilken grad har du inflytande över planeringen av ditt arbete?” samt ”I vilken grad har du inflytande över förläggningen av din arbetstid?" (Inget/visst/stort inflytande).

Förvärvsarbetande: Personer som har arbete som huvudsaklig sysselsättning. Baseras på frågan ”Nu kommer några frågor om din huvudsakliga sysselsättning. Jobbar du, är du arbetslös, studerande, pensionerad eller något annat?”

Publikation

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Sektionen för statistik om levnadsförhållanden och demokrati

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

Förfrågningar

Anne Danielsen Rackner

Telefon
010 479 42 66
E-post
anne.danielsenrackner@scb.se