Till innehåll på sidan

Arbetsmarknaden 2020 för högutbildade utrikes födda. Invandrade 2008–2019

Högst andel matchade inom Hälso- och sjukvård och Naturvetenskap bland högutbildade utrikes födda

Statistiknyhet från SCB 2023-03-29 8.00

Bland högutbildade utrikes födda som huvudsakligen förvärvsarbetade under 2020 hade åtta av tio ett yrke som helt matchade utbildningen bland personer med en utbildning inom Hälso- och sjukvård och Naturvetenskap där den högsta andelen matchade fanns. Studien avser invandrade under 2008–2019.

Andelen som hade ett arbete som överensstämde med utbildningen skiljde sig mycket mellan personer med olika utbildningsinriktningar. Bland personer med en samhällsvetenskaplig utbildningsinriktning och en utbildning inom Humaniora och konst hade knappt hälften ett yrke som inte matchade utbildningen. Den allra högsta andelen matchade fanns bland personer med en utbildning inom Informations- och kommunikationsteknik (IKT).

Matchning år 2020 mellan yrke och utbildning bland högutbildade utrikes födda personer som invandrat 2008–2019 efter utbildningsinriktning

Diagram: Matchning år 2020 mellan yrke och utbildning bland högutbildade utrikes födda personer som invandrat 2008–2019 efter utbildningsinriktning

Svensk utbildning gynnsamt

Andelen som har en längre svensk eftergymnasial utbildning påverkas av när man invandrade till Sverige. Ju kortare tid som gått sedan invandringstidpunkten desto större andel har en utländsk utbildning. Andelen som huvudsakligen förvärvsarbetade under 2020 var högre för personer med en svensk utbildning, oavsett invandringstidpunkt.

Förvärvsarbete som huvudsaklig inkomstkälla 2020 efter svensk/utländsk utbildning och invandringstidpunkt. Högutbildade personer

Diagram: Förvärvsarbete som huvudsaklig inkomstkälla 2020 efter svensk/utländsk utbildning och invandringstidpunkt. Högutbildade personer

Inom de flesta utbildningsinriktningar var det även en stor skillnad i andelen som hade ett helt matchat yrke mellan personer med en svensk och en utländsk utbildning.

–Undantagen, där skillnaderna i matchning mellan svensk och utländsk utbildning är små, finns inom Informations- och kommunikationsvetenskap (IKT), Matematik och övrig naturvetenskap och Teknik och teknisk industri säger Tomas Westling, utredare på SCB.

Tid i Sverige påverkar andelen som huvudsakligen förvärvsarbetar

Andelen som hade förvärvsarbete som huvudsaklig inkomstkälla 2020 stiger ju tidigare invandringstidpunkten var. Tiden till etablering på arbetsmarknaden påverkas av många faktorer. En del personer har invandrat för arbete och har ett arbete direkt vid invandringstillfället medan exempelvis en person som har invandrat av flyktingskäl eller som anhörig förmodligen har en betydligt längre tid tills man har möjlighet till etablering på den svenska arbetsmarknaden. Faktorer som kan påverka den tid det tar kan vara språkkunskaper, etablering av kontaktnät och om man behöver komplettera sin utbildning eller få den bedömd av svenska myndigheter.

Förvärvsarbete som huvudsaklig inkomstkälla 2020 efter invandringstidpunkt. Högutbildade personer. Procent
Invandringstidpunkt Förvärvsarbete
2016–2019 72
2012–2015 76
2008–2011 80
Invandrat före 2008 86

Definitioner och förklaringar

Undersökningen Arbetsmarknaden 2020 för högutbildade utrikes födda har genomförts som en registerundersökning för första gången till skillnad från tidigare undersökningar som har varit enkätundersökningar. Undersökningen avser högutbildade utrikes födda i åldern 25–64 år som invandrat 2008–2019. Utrikes födda som invandrat före 2008 och inrikes födda används som två referensgrupper.

Med högutbildad avses en person som har en minst treårig eftergymnasial utbildning.

För att mäta huvudsaklig sysselsättning 2020 används SCB:s årliga registerbaserade aktivitetsstatistik (RAKS) där den folkbokförda befolkningen klassificeras i nio aktiviteter utifrån huvudsaklig inkomstkälla under året.

För att mäta arbetets överensstämmelse med utbildningen används SCB:s matchningsbedömningar mellan yrke och utbildning 2020.

Mer information finns i avsnitten Så mäts huvudsaklig sysselsättning och Så mäts arbetets överensstämmelse med utbildningen i rapporten Arbetsmarknaden 2020 för högutbildade utrikes födda. Invandrade 2008–2019.

Publikation

En mer utförlig redovisning av denna undersökning publiceras i tema-rapporten:

Arbetsmarknaden 2020 för högutbildade utrikes födda. Invandrade 2008–2019 (pdf)

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

E-post
ua@scb.se

Förfrågningar

Tomas Westling

Telefon
010-479 61 78
E-post
tomas.westling@scb.se