Till innehåll på sidan

Folkhögskolestatistik, 2021

Vanligt att nybörjare på folkhögskolan har högutbildade föräldrar

Statistiknyhet från SCB 2023-02-22 8.00

Nästan tre av tio som påbörjat en särskild kurs på folkhögskolan under 2021 har föräldrar med en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Bland nybörjare upp till 25 år är det hälften. Andelen är högre bland män än bland kvinnor.

Särskild kurs på folkhögskola är en utbildningsform som är öppen för alla att söka. Kurserna finns inom olika inriktningar och den vanligaste är estetisk kursinriktning. En ny rapport från SCB belyser bakgrunden bland nybörjarna inom särskild kurs, och i synnerhet bland de med estetisk kursinriktning.

Hög medelålder bland nybörjare

Medelåldern bland nybörjarna är 37 år. Det är en hög ålder jämfört med andra utbildningsformer och beror bland annat på det varierande kursutbudet. Medelåldern för kvinnorna är fyra år högre än för männen. Andelen med högutbildade föräldrar hänger ihop med nybörjarnas ålder eftersom utbildningsnivån i befolkningen har ökat över tid. Bland de yngre nybörjarna är föräldrarnas utbildningsnivå högre än bland de äldre.

Många har en eftergymnasial utbildning sedan tidigare

En egenskap som också kan kopplas till den relativt höga medelåldern är nybörjarnas egen tidigare utbildningsnivå. Bland kvinnor är det många som har en tidigare eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Om kortare eftergymnasial utbildning också räknas med, är det fler som har en tidigare eftergymnasial utbildning än en gymnasial. För männen är det vanligast med en tidigare gymnasial utbildning även om man räknar med kortare eftergymnasial utbildning.

Nybörjare på särskild kurs 2021 efter kön och tidigare utbildningsnivå

Nybörjare på särskild kurs 2021 efter kön och tidigare utbildningsnivå

Nybörjare med funktionsnedsättning har högutbildade föräldrar

Särskild kurs är en tillgänglig utbildningsform för personer med funktionsnedsättning. Ungefär en av tio nybörjare har uppgett att de har någon typ av funktionsnedsättning. Det är något fler män än kvinnor som angett att de har en funktionsnedsättning. Föräldrarnas utbildningsnivå är högre bland nybörjarna med funktionsnedsättning än för dem utan. Bland kvinnor är skillnaden stor men bland männen är föräldrarnas utbildningsnivå nästan lika för dem med respektive utan funktionsnedsättning.

 

Publikation

För en mer utförlig redovisning av uppgifterna i nyheten finns rapporten Social bakgrund hos nybörjare på särskild kurs.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB

Förfrågningar

Samuel Snickars

Telefon
010-479 64 35
E-post
samuel.snickars@scb.se

Marit Jorsäter

Telefon
010-479 62 43
E-post
marit.jorsater@scb.se