Till innehåll på sidan

Forskning och utveckling inom företagssektorn 2013:

Företagens FoU starkt koncentrerad

Statistiknyhet från SCB 2015-06-11 9.30

Hälften av företagssektorns FoU utförs i tre branscher. Läkemedelsindustrin, Industri för el-, dator-, och optikprodukter och Transportmedelsindustrin stod tillsammans för 42,6 miljarder av företagssektorns satsningar på FoU.

Högst FoU-intensitet i högteknologiska branscher

Näringslivets FoU, som totalt uppgick till 85,9 miljarder år 2013, är i hög grad koncentrerad till högteknologiska branscher som läkemedelsindustri, industri för el-, dator-, och optikprodukter samt till transportmedelsindustri.

Ovanstående branscher hade också högst FoU-intensitet i förhållande till nettoomsättning tillsammans med möbeltillverkningsindustrin och ”rena” FoU-företag, det vill säga Företag inom bransch 72 (SNI2007), Forsknings- och utvecklingsinstitutioner. Med FoU-intensitet menar man hur stor andel av tillgängliga resurser som satsas på forskning och utveckling.

FoU-intensitet i valda branscher, procent år 2013
SNI 2007NäringsgrenFoU-utgifter
i relation
till netto-
omsättning
Drift-
kostnader
för FoU i
relation till
netto-
omsättning
Arbetskrafts-
kostnader för
FoU i relation
till totala
arbetskrafts-
kostnader
FoU-årsverken
i relation till
medelantalet
anställda
01–99, exkl.
64–66+84
Totalt icke finansiella företag
1,5 1,5 4,0 2,8
01–43
Varuproducerande företag
2,6 2,6 7,1 5,3
21
Farmaceutiska basprodukter, läkemedel
11,5 11,2 29,6 21,1
26
Tillverkning av datorer, elektronik, optik
12,5 12,4 31,8 31,9
28
Tillverkning av övriga maskiner
3,4 3,2 8,6 7,6
29–30
Motorfordon och andra transportmedel
7,0 6,7 17,1 14,4
45–99 exkl.
64–66+84
Tjänsteproducerande företag
0,7 0,7 2,0 1,4
72
Forsknings- och utvecklingsinstitutioner
50,3 47,0 58,2 59,2
 
Industriforskningsinstitut*
51,3 49,8 51,0 57,3

Svenska företags FoU-utgifter höga i internationell jämförelse

Vid internationella jämförelser av FoU-intensitet, där FoU-verksamheten sätts i relation till respektive lands storlek placerar sig Sverige genomgående högt. Även i absoluta tal placerar sig svenska företag relativt högt när FoU-utgifterna relateras till hela OECD-områdets FoU-utgifter. Svenska företag utförde 1,2 procent av all FoU inom OECD. USA var störst med knappt 40 procent följt av Japan med 14 procent.

Svensk industris FoU-intensitet hög internationellt

I relation till förädlingsvärde utgjorde de svenska industriföretagens FoU-utgifter 3,7 procent vilket leder till en topplacering i internationell jämförelse.

Definitioner och förklaringar

Högteknologisk bransch

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) definierar branscher i hög-, medel-, medellåg-, och lågteknologi. I högteknologiska branscher ingår bl.a. Läkemedels-, Elektronik-, och Fordonsindustri.

Forskning och utveckling (FoU)

Forskning är ett systematiskt arbete för att söka efter ny kunskap eller nya idéer med eller utan en bestämd tillämpning i sikte. Utvecklingsverksamhet är ett systematiskt arbete som utnyttjar forskningsresultat, vetenskaplig kunskap eller nya idéer för att åstadkomma nya material, varor, tjänster, processer, system eller metoder, eller väsentliga förbättringar av redan existerande sådana.
Egen FoU är verksamhet som utförts av företagets personal eller av konsulter i FoU-projekt som letts av företaget.

Årsverke

Ett årsverke, eller personår, är det arbete som motsvarar vad en heltidsanställd person utför under ett år. Om två personer arbetar hälften av sin arbetstid med FoU utför de tillsammans ett FoU-årsverke.

Nettoomsättning

Intäkter av företagets huvudsakliga verksamhet efter avdrag för lämnade kassarabatter, övriga rabatter, mervärdesskatt och annan skatt som är direkt knuten till försäljningen.

Förädlingsvärde

Förädlingsvärdet brukar uttryckas som företagens bidrag till BNP och definieras i Företagens ekonomi som produktionsvärdet minus kostnader för köpta varor och tjänster, dock ej löner, sociala avgifter och inköpskostnaden för varor som säljs utan vidare bearbetning (handelsvaror).

Medelantalet anställda

Medelantalet anställda som redovisas i företagens officiella årsredovisningar. Med detta avses antalet anställda omräknat till heltidspersoner på årsbasis.

Driftkostnader

Arbetskraftskostnader, Konsultarvoden samt övriga driftkostnader såsom exempelvis kostnader för värme, elektricitet, städning, reparation och underhåll av egna lokaler samt kostnader för hyrda lokaler.

Arbetskraftskostnader

Kostnader för löner, kostnadsersättningar, naturaförmåner, pensionskostnader, sociala och andra avgifter enligt lag och avtal samt övriga personalkostnader.

Publikation

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Sektionen för Innovation, Näringslivets produktion och Forskning

E-post
pin@scb.se

Enheten för IKT, Näringslivets konjunktur och FoU

E-post
fou-statistik@scb.se

Förfrågningar

Anni Jonsson Juho

Telefon
010-479 42 77
E-post
anni.jonssonjuho@scb.se