Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Dyrare skinka men billigare sill är julens melodi

Senast uppdaterad: 2020-12-22

Under senare år har priserna på flera av våra svenska julbordsfavoriter tillfälligt höjts respektive sänkts, lägligt nog just under december månad. Julskinkan har blivit dyrare, medan sill och gravad lax har blivit billigare lagom till jul.

Hur julbordet ser ut beror så klart på vad den som dukar det gillar att äta och vilka traditioner som är viktiga för personen ifråga. På många svenska julbord hittar vi till exempel lax, sill, potatis och julskinka. Den här tiden på året är också apelsinerna och clementinerna som allra bäst och därmed hett eftertraktade, främst för att äta men även som julprydnader pyntade med till exempel kryddnejlikor och röda band.

Höjda priser på julmat i juletid

En titt i SCB:s Konsumentprisindex visar att priserna på griskött och godis under de senaste åren har höjts lagom till jul, för att sedan sjunka igen i januari. Det betyder att till exempel julskinka och juleskum blir dyrare precis under den tidsperiod när efterfrågan är som störst. Samtidigt brukar priserna på sill och rökt och gravad lax tillfälligt sänkas under julen.

John Eliasson är ekonom på enheten för prisstatistik på SCB.
- Livsmedelsbutikerna är villiga att göra ganska drastiska prissänkningar på exempelvis sill och gravad lax, men för godis och griskött behövs det uppenbarligen inte, där går priserna snarare upp lite när det börjar närma sig jul, säger han.

Apelsiner ökar i pris, vindruvor sjunker

På lite längre sikt visar det sig även att lax, citrusfrukter och potatis är de produkter på julbordet som har ökat mest i pris under de senaste åren. Allra dyrast har apelsiner blivit, sedan 2014 har priset ökat med cirka 60 procent. Färsk lax har blivit cirka 40 procent dyrare under samma period. Den enda produkten på julbordet som faktiskt har sjunkit i pris är vindruvor.

- Att priser stiger över tid är normalt. Det är i den kontexten som priset på vindruvor sticker ut, eftersom det är den enda produkten som är relativt vanlig på julbordet som faktiskt har sjunkit i pris sedan 2014, säger John Eliasson.

Kassakor och lockvaror

Vad anledningen är till att vissa priser återkommande sänks eller höjs inför varje jul, är svårt att avgöra.

- Det finns säkert massor av olika anledningar till att priserna stiger eller sjunker under julen. Man har ju hört talas om produkter som är lockvaror och kassakor. Kassagrisar har jag dock aldrig hört talas om, och det är svårt att avgöra varför vi ser att priserna på griskött går upp vid jul. Sillen kan man ju misstänka är så kallade lockvaror. Det blir intressant att se hur det kommer att se ut denna jul, säger John Eliasson.

Konsumentprisindex för december 2020 publiceras den 15 januari. Då kommer vi att få reda på om prismönstret inför jul upprepar sig även i år.

Prisförändring i december månad, 2015-2019. Procent.

Produkt Medelvärde 2015-2019
Griskött 3
Sill  -15
Gravad och rökt lax -17
Godis  1

Mer livsmedelsstatistik