Till innehåll på sidan

Emma Frans gästar när SCB:s podd börjar om

| Nyhet

Den prisade folkbildaren och forskaren Emma Frans är första gäst i säsong två av SCB:s podd ”På tal om siffror”. Trogna lyssnare kan förvänta sig ett nytt upplägg – som förhoppningsvis får fler att hitta till podden och till SCB:s statistik.

Programledare Johannes Cleris och Emma Frans.

I säsongspremiären pratar Emma Frans bland annat om statistiska fallgropar, humor och folkbildning – och om vad det innebär att nå ut till en bred publik.

– Jag tror absolut att det finns en motsättning mellan att nå ut och att alltid vara helt korrekt och helt nyanserad, och aldrig trampa någon på tårna. Det är en avvägning man får göra, säger Emma Frans i ”På tal om siffror”.

– Folk upplever ju hårda data som väldigt trovärdiga och någonting som verkligen förstärker ett budskap. Därför är det ju viktigt att vara observant på när statistik faktiskt missbrukas, fortsätter hon.

Fler gäster utifrån

I säsong två får ”På tal om siffror” delvis en ny form och ett nytt innehåll. Blicken vänds utåt och det blir fler externa gäster som får kommentera, förklara och problematisera statistik om allt från matsvinn och skärmtid till landsbygdens utmaningar och brexit.

– Det blir en podcast om statistik, men med gästerna, berättelserna och debatterna i centrum, säger Johannes Cleris, ny programledare för ”På tal om siffror”.

Syftet med podcasten är i förlängningen att göra statistiken i SCB:s enorma informationsbank mer tillgänglig för allmänheten. Förhoppningen är att fler ska förstå och använda statistiken.

”Statistiken som katalysator”

Grundupplägget i ”På tal om siffror” är enkelt:

– Vi bjuder in spännande och kunniga personer för att prata om statistik. Vårt mål är att inte fastna i siffror och metoder utan att få till intressanta, roliga och tänkvärda samtal med statistiken som katalysator, säger Johannes Cleris, som i somras gick över till SCB efter drygt 15 år som journalist.

Här kan du lyssna på ”På tal om siffror” med Emma Frans

Nya avsnitt släpps varannan onsdag.

Kontakt

Johannes Cleris, pressansvarig

Telefon
072-084 40 83
E-post
johannes.cleris@scb.se