Till innehåll på sidan

Inför alla hjärtans – SCB presenterar statistik om kärlek på jobbet

| Pressmeddelande

Hoppas du träffa en livspartner på jobbet? Då kanske du gör bäst i att bli läkare, söka dig till restaurangbranschen eller en bilfabrik. SCB har tagit fram statistik om kärlek på jobbet inför alla hjärtans dag.

I Sverige finns minst 86 500 par där båda arbetar på samma arbetsplats. Mycket tyder på många av dem faktiskt träffats på jobbet.

– Under 2019 blev 3 700 personer sambos efter att ha jobbat ihop året innan. En intressant upptäckt är att de som arbetar ihop, oftare också håller ihop, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Kärlek och relationer kan vara komplicerat. Likaså att definiera ett par. Att två personer är tillsammans syns av naturliga skäl inte alltid i statistiken. Men för att kunna ta fram siffror om kärlek på jobbet definieras par i det här sammanhanget som personer som är gifta med varandra eller har gemensamma barn, eller som personer över 18 år som bor i samma lägenhet om de är av olika kön, har mindre än 15 års åldersskillnad och inte är släkt med varandra.

Kärlek på lasarett

Branschvis är det vanligast med par inom restaurangbranschen och motorfordonstillverkning. Yrkesmässigt är det en annan arena som gäller.

– Den vanligaste yrkeskombinationen i de par som arbetar på samma arbetsplats är att båda är specialistläkare, säger Lena Lundkvist.

Flest i storstäderna

I Stockholm, Göteborg och Malmö finns flest par som jobbar på samma arbetsplats.

– Men Fagersta, Ludvika, Strömstad, Älmhult och Gnosjö toppar faktiskt listan procentuellt. I dessa kommuner arbetar 11 procent av alla par på samma jobb, säger Lena Lundkvist.

Kommunerna med högst andel par på samma arbetsplats

Kommun Totalt antal par Andel par på samma
arbetsplats (procent)
Fagersta 1 514 12,0
Ludvika 3 119 11,9
Strömstad 1 359 11,4
Älmhult 2 547 11,3
Gnosjö 1 550 11,0

Kommunerna med lägst andel par på samma arbetsplats

Kommun Totalt antal par Andel par på samma
arbetsplats (procent)
Älvkarleby 1 219 4,1
Kil 1 766 4,1
Säffle 1 876 4,2
Kävlinge 5 040 4,2
Staffanstorp 4 043 4,4

 

Läs mer i artikeln om kärlek på jobbet

Fakta: Definitionen av par

Så här definierar SCB ”par” i den här statistiken: Förutom personer som är gifta med varandra eller har gemensamma barn, räknas personer över 18 år som bor i samma lägenhet som par om de är av olika kön, har mindre än 15 års åldersskillnad och inte är släkt med varandra.

I den här undersökningen ingår bara par där båda i paret förvärvsarbetar.

Länkar

Kärlek på lasarett = sant

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB

Kontakt

Lena Lundkvist, demograf, SCB

Telefon
010-479 46 78
E-post
lena.lundkvist@scb.se

Johannes Cleris, pressansvarig

Telefon
072-084 40 83
E-post
johannes.cleris@scb.se