Till innehåll på sidan

På tal om siffror – SCB:s podd

| Nyhet

På tal om siffror är SCB:s första podcast. Här vill vi sätta vårt arbete i perspektiv och förenkla det många kanske tycker är svårt med statistik. Vi kommer prata om namnstatistik, jämställdhetsstatistik, kärlek och en rad andra ämnen.

På tal om siffror

Programledare är Nizar Chakkour som i varje avsnitt har med sig nya gäster.

Här kan du lyssna på alla avsnitt på Soundcloud

Avsnitt 11 - Integrationsstatistik

När vet man att någon är integrerad? Hur definieras vilka som har utländsk bakgrund? Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman gästar podden för att prata om integration tillsammans med Karin Lundström, som jobbar med integrationsstatistik på SCB. De pratar bland annat om vad statistiken säger om människorna som bor i Sveriges mest utsatta områden.

Lyssna på avsnitt 11 - Integrationsstatistik

Avsnitt 10 - Demokratistatistik

Henrik Ekengren Oscarsson som leder det svenska Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, och Regina Vilkénas, ansvarig för Partisympatiundersökningen på SCB, diskuterar demokratistatistik. Nettoflöden i väljarkåren, vilka som är svårast att nå i undersökningen och hur man blir utvald att delta är några av frågorna som besvaras.

Lyssna på avsnitt 10 - Demokratistatistik

Avsnitt 9 - KPI och inflation

Hur fungerar konsumentprisindex och vad är det till för? Varför är inflationsmålet 2 procent? Det är några av de frågor som du får svar på i detta avsnitt. Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, och Peter Nilsson, chef för SCB:s enhet för prisstatistik, kommer att göra livet enklare för dig nästa gång du hör orden ränta och KPIF.

Lyssna på avsnitt 9 - KPI och inflation

Avsnitt 8 - Agenda 2030

Agenda 2030, vad är det egentligen? Vem är det som har kommit på det och varför? Sara Frankl och Viveka Palm förklarar hur allting hänger ihop, och hur många globala mål och delmål som finns. Vi tipsar också om hur du själv kan bidra till en hållbar utveckling!

Lyssna på avsnitt 8 - Agenda 2030

Avsnitt 7 - Från 80-talet till idag

Hur tidigt flyttar kvinnor och män hemifrån? Vad väljer vi att göra på helgen? Och har svenskarna blivit tjockare? Det är några av ämnena som Micael Dahlen, till vardags professor på Handels i Stockholm och Thomas Helgeson, statistiker på SCB, pratar om. Allt med utgångspunkt i SCB:s rapport Levnadsförhållanden 1980-2016. 

Lyssna på avsnitt 7 - Från 80-talet till idag

Avsnitt 6 - Miljö och klimat

Hur ligger Sverige till med utsläpp av luftföroreningar och växthusgaser? Det förklarar Anna-Karin Nyström från Naturvårdsverket tillsammans med vår expert Viveka Palm i det sjätte avsnittet av vår podd - På tal om siffror. De pratar även om hur många ton koldioxid vi släpper ut per person och år, och om det vi äter och hur vi reser gör skillnad.

Lyssna på avsnitt 6 om miljö och klimat

Avsnitt 5 – Befolkningsstatistik

Poddens femte avsnitt handlar om befolkningen i Sverige. Finns det verkligen midsommarbarn eller är de ett påhitt? Super Bowl-babies i USA, är de den amerikanska varianten? Vilken är den vanligaste dagen att fylla år på, det och mycket mer förklarar Tomas Johansson och Linus Garp som arbetar med befolkningsstatistiken på SCB.

Lyssna på avsnitt 5 om befolkning

Avsnitt 4 – Stad och land

Avsnitt fyra av SCB:s podd På tal om siffror handlar om stad, land, landsbygd och tätort. Stefan Svanström är experten på SCB som reder ut vad som är vad. Finns det verkligen inte städer i Sverige och varför. Och hur stort och vad är egentligen Stockholm, förmodligen olika stort beroende på vem man talar med.

Lyssna på avsnitt 4 om stad och land

Avsnitt 3 – Jämställdhet

I det här avsnittet tar vi tag i ämnet jämställdhetsstatistik. Lena Bernhardtz, expert på jämställdhetsstatistik och Jessica Forsman som arbetar på SCB:s internationella enhet, förklarar bland annat varför SCB tar fram jämställdhetsstatistik.

Dessutom får vi veta hur SCB:s internationella arbete med att bistå andra länder att ta fram jämställdhetsstatistik går till.

Lyssna på avsnitt 3 om jämställdhet

Avsnitt 2 – Kärlek

Det här avsnittet handlar om kärlek, ensamhet, giftermål och skilsmässor. Göran Nordström och Margareta Carlsson är experterna från SCB som reder ut begrepp och siffror.  

Du får bland annat svar på frågorna: Vilken är den vanligaste dagen är att gifta sig, är det under pingsten, eller är det kanske midsommar? När gjorde skilsmässorna sitt intåg i statistiken och hur vanligt är det att känna sig ensam? 

Lyssna på avsnitt 2 om kärlek 

Avsnitt 1 – Namnstatistik

Tillsammans med Margareta Carlsson från SCB och Agneta Carlquist från Skatteverket, gör programledare Nizar Chakkour intressanta nedslag i namnstatistiken. Visste ni att det finns ett namn som stavas på fler än hundra sätt i Sverige? Det finns också upp ett namn som blivit en hejarramsa. Dessutom besvaras frågan om hur många som egentligen egentligen Glenn i Göteborg. 

Lyssna på avsnitt 1 om namnstatistik

 

Kontakt

Nizar Chakkour, pressansvarig

Telefon
010 479 44 44, 076-720 44 44
E-post
nizar.chakkour@scb.se