Till innehåll på sidan

På tal om siffror – SCB:s podd

| Nyhet

På tal om siffror är SCB:s första podcast. Här vill vi sätta vårt arbete i perspektiv och förenkla det många kanske tycker är svårt med statistik. Vi kommer prata om namnstatistik, jämställdhetsstatistik, kärlek och en rad andra ämnen.

På tal om siffror - logotype

Programledare är Nizar Chakkour som i varje avsnitt har med sig nya gäster.

Här kan du lyssna på alla avsnitt på Soundcloud

Avsnitt 1 – Namnstatistik

Tillsammans med Margareta Carlsson från SCB och Agneta Carlquist från Skatteverket, gör programledare Nizar Chakkour intressanta nedslag i namnstatistiken. Visste ni att det finns ett namn som stavas på fler än hundra sätt i Sverige? Det finns också upp ett namn som blivit en hejarramsa. Dessutom besvaras frågan om hur många som egentligen egentligen Glenn i Göteborg. 

Lyssna på avsnitt 1 om namnstatistik

Avsnitt 2 – Kärlek

Det här avsnittet handlar om kärlek, ensamhet, giftermål och skilsmässor. Göran Nordström och Margareta Carlsson är experterna från SCB som reder ut begrepp och siffror.  

Du får bland annat svar på frågorna: Vilken är den vanligaste dagen är att gifta sig, är det under pingsten, eller är det kanske midsommar? När gjorde skilsmässorna sitt intåg i statistiken och hur vanligt är det att känna sig ensam? 

Lyssna på avsnitt 2 om kärlek

Avsnitt 3 – Jämställdhet

I det här avsnittet tar vi tag i ämnet jämställdhetsstatistik. Lena Bernhardtz, expert på jämställdhetsstatistik och Jessica Forsman som arbetar på SCB:s internationella enhet, förklarar bland annat varför SCB tar fram jämställdhetsstatistik.

Dessutom får vi veta hur SCB:s internationella arbete med att bistå andra länder att ta fram jämställdhetsstatistik går till.

Lyssna på avsnitt 3 om jämställdhet

Avsnitt 4 – Stad och land

Avsnitt fyra av SCB:s podd På tal om siffror handlar om stad, land, landsbygd och tätort. Stefan Svanström är experten på SCB som reder ut vad som är vad. Finns det verkligen inte städer i Sverige och varför. Och hur stort och vad är egentligen Stockholm, förmodligen olika stort beroende på vem man talar med.

Lyssna på avsnitt 4 om stad och land

Kontakt

Nizar Chakkour, pressansvarig

Telefon
010 479 44 44, 076-720 44 44
E-post
nizar.chakkour@scb.se