Till innehåll på sidan

SCB flyttar fokus till Järvaveckan

| Nyhet

SCB har under ett flertal år medverkat under Almedalsveckan i Visby, men engagemanget avslutades för några år sedan. I år satsar vi istället på Järvaveckan som äger rum den 12-16 juni. Vi har till i år tagit fram statistik om utsatta områden i Sverige och kommer även att hålla flera seminarier, om integration, utbildning och sysselsättning.

SCB inledde under 2019 ett samarbete med stiftelsen The Global Village, stiftelsen bakom Järvaveckan. Skälet är att teman som lyfts under Järvaveckan, såsom integration, arbetsmarknad, inflytande i vardagen, är aktuella. Framför allt är dessa frågor avgörande för människor bor i storstädernas förortsområden.

Därför har SCB i år också tagit fram statistik till The Global Village för att belysa situationen i de 61 områden i Sverige som polisen beskriver som utsatta. Det har resulterat i en rapport som beskriver miljön och förutsättningarna i dessa områden, samt människorna som bor och lever där. Rapporten publiceras i samband med Järvaveckan. Här finns rapporten Fakta för förändring (pdf).

Det finns många uppfattningar om dessa områden som inte alltid bygger på fakta. Vi hoppas att rapporten kan ge politiker på alla nivåer underlag till beslut som förbättrar situationen i utsatta områden. Kanske kan den här rapporten fördjupa bilden av människorna och deras stadsdelar.

Under Järvaveckan kommer SCB även att hålla fyra seminarier med fokus på just dessa frågor.

SCB:s seminarier under Järvaveckan

Om statistikmyndigheten SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning. Vi gör det på uppdrag av regeringen, myndigheter, forskare och näringsliv. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut.

Kontakt

Nizar Chakkour, pressansvarig

Telefon
010 479 44 44, 076-720 44 44
E-post
nizar.chakkour@scb.se