Till innehåll på sidan

Totala kommunala skattesatsen höjs i 61 kommuner

| Pressmeddelande

Den totala kommunala skattesatsen höjs för invånarna i flera kommuner nästa år. I snitt blir det en höjning med 9 öre i hela landet. Österåkers kommun i Stockholms län fortsätter att ha den lägsta skattesatsen och Dorotea i Västerbottens län den högsta.

Skattesatsen består av två delar: kommunal skattesats och skattesats för regioner. Den kommunala skattesatsen höjs i snitt med 2 öre nästa år medan snitthöjningen för skattesatsen till regioner blir 7 öre.

– För invånarna i 61 kommuner höjs den totala skattesatsen 2020. I sju kommuner blir det en höjning som är större än 1 krona, säger Marie Glanzelius, statistiker på SCB.

Mest höjs skattesatsen för invånarna i Ödeshög som från och med nästa år betalar 34,15 procent. Det är 1,85 kronor mer i total skattesats jämfört med förra året. I Hammarö, Ydre, Danderyd, Åtvidaberg, Mönsterås och Mörbylånga kommun höjs skattesatsen med minst 1,29 kronor.

Region Västerbotten är den enda regionen i landet som kommer att skatteväxla nästa år. Skatteväxlingen gäller kollektivtrafiken och innebär att skatteuttaget omfördelas mellan regionen och kommunerna. Skatteväxlingen blir totalt 5 öre.

Det totala skatteunderlaget i landet ökade med 3,7 procent mellan beskattningsåren 2018 och 2017. Mest steg skatteunderlaget i Ekerö kommun, där var ökningen 8,4 procent.

Läs mer i statistiknyheten på scb.se

Fakta

Den totala kommunala skattesatsen består av skattesats för kommuner och regioner. Den genomsnittliga skattesatsen för hela landet beräknas genom att väga den totala kommunala skattesatsen med skatteunderlaget i respektive kommun. De skattesatser som redovisas fick Skatteverket in senast 30 november 2019. Skattesatser som eventuellt rapporteras in efter detta datum ligger inte till grund för denna beräkning.

Den totala kommunala skattesatsen höjs med 9 öre i genomsnitt nästa år

Kontakt

Susanne Daregård, pressansvarig, SCB

Telefon
072-084 40 82
E-post
susanne.daregard@scb.se

Marie Glanzelius

Telefon
010-479 60 11
E-post
marie.glanzelius@scb.se