I Sverige finns ungefär två miljoner barn under 18 år. De flesta, tre av fyra, bor tillsammans med båda sina ursprungliga föräldrar, det vill säga biologiska föräldrar eller adoptivföräldrar. 18 procent av barnen bor tillsammans med en ensamstående förälder och 7 procent, eller 136 000 barn, bor tillsammans med en förälder och en styvförälder. För barn som bor med enbart en av föräldrarna är det vanligare att bo med sin mamma än med sin pappa.
Hur vanligt det är med olika familjetyper skiljer sig åt bland annat mellan barn i olika åldrar, med olika bakgrund och som bor i olika delar av landet. Bland de yngsta barnen bor nära nio av tio med båda sina biologiska föräldrar eller adoptivföräldrar. I takt med att barnen blir äldre är det fler som varit med om en separation mellan föräldrarna och därmed är det en högre andel av de äldre barnen som bor tillsammans med en ensamstående förälder eller en förälder och en styvförälder. Bland 17-åringar bor fyra av tio med en ensamstående förälder eller en förälder och en styvförälder.
Ungefär var femte barn i Sverige har utländsk bakgrund, en andel som har ökat under senare år. Barn med utländsk bakgrund bor i mindre utsträckning än barn med svensk bakgrund tillsammans med båda sina biologiska eller adoptivföräldrar. I denna grupp är det istället en högre andel barn som bor tillsammans med en ensamstående mamma. Att barn med utländsk bakgrund i mindre utsträckning bor med båda föräldrarna förklaras både av att det är relativt vanligt att barn invandrar med enbart en av sina föräldrar och att det är vanligare med separationer i denna grupp.
Andelen barn som bor tillsammans med båda sina ursprungliga föräldrar varierar mellan landets kommuner. Högst är andelen i Habo, 86 procent, och lägst i Filipstad, 61 procent. I Hallands, Kronobergs och Jönköpings län samt i kranskommuner kring storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö finns många kommuner där en stor andel barn bor tillsammans med båda sina ursprungliga föräldrar.
Yngre barn bor ofta med båda föräldrarna
Familjetyp för barn 0–17 år, efter ålder. 2014. Procent

Bland de yngsta barnen bor ungefär nio av tio med båda sina biologiska föräldrar eller adoptivföräldrar. Äldre barn bor i större utsträckning med en ensamstående förälder eller en förälder och en styvförälder.
Mer än åtta av tio barn under 18 år bor tillsammans med ett eller flera syskon. Det kan vara helsyskon, halvsyskon eller styvsyskon. De flesta bor enbart tillsammans med helsyskon, det gäller nära sju av tio barn. Men 248 000 barn, eller 13 procent, bor tillsammans med halvsyskon eller styvsyskon.
Hur vanligt det är med olika slags syskon skiljer sig åt mellan barn i olika slags familjer. Att bo med halv- eller styvsyskon är betydligt vanligare bland barn som bor med en förälder och en styvförälder än bland dem som bor med båda sina biologiska föräldrar eller adoptivföräldrar. Det gäller 60 procent av barnen som bor med en förälder och en styvförälder jämfört med 6 procent av barnen som bor med båda sina ursprungliga föräldrar.
Hur stor andel som bor med syskon skiljer sig åt mellan barn i olika åldrar. Lägst är andelen bland 0- och 1-åringar, av dem bor omkring 60 procent med syskon. Många av dessa barn är först i syskonskaran och kommer senare att få yngre syskon. Högst andel finns i åldrarna 6–11 år, där nära 90 procent bor tillsammans med syskon. Bland tonåringar är andelen något lägre. Det kan bero på att barnet har äldre syskon som hunnit flytta hemifrån.
Det är vanligast att bo med ett syskon, det gör nästan hälften av alla barn. Det är särskilt vanligt bland barn som bor med båda sina ursprungliga föräldrar. Att bo med två eller fler syskon är vanligare bland barn som bor tillsammans med en av sina föräldrar och en styvförälder, medan barn med ensamstående föräldrar i större utsträckning inte bor tillsammans med något syskon. Det finns även barn som bor med ett stort antal syskon. År 2014 fanns 742 barn i drygt 70 familjer som hade 10 eller fler hemmaboende syskon.
Hur många syskon man bor tillsammans med skiljer sig åt mellan barn med svensk och utländsk bakgrund. Barn med svensk bakgrund bor i större utsträckning med ett syskon, medan barn med utländsk bakgrund i större utsträckning bor med tre eller flera syskon.
Barn kan också ha syskon som de inte bor tillsammans med. Det kan handla om äldre syskon som flyttat hemifrån eller syskon som bor med en av sina föräldrar i en annan familj. Knappt 2 procent av barnen har helsyskon som bor med en av sina föräldrar i ett annat hushåll. Det kan exempelvis vara familjer där föräldrarna separerat och ett av barnen bor tillsammans med mamman och ett barn tillsammans med pappan.
Hälften bor med ett syskon
Antal hemmaboende syskon bland barn 0–17 år. 2014. Procent

Omkring hälften av barnen bor tillsammans med ett syskon. Ungefär vart femte barn bor tillsammans med två syskon, eller har inga hemmaboende syskon, medan vart tionde barn har tre eller flera hemmaboende syskon.
Vanligare att barn med utländsk bakgrund bor med tre syskon
Antal hemmaboende syskon bland barn 0–17 år, efter bakgrund. 2014. Procent

En jämförelse av barn med svensk och utländsk bakgrund visar att barn med svensk bakgrund i större utsträckning har ett hemmaboende syskon, medan barn med utländsk bakgrund i större utsträckning har tre eller flera hemmaboende syskon.
Vanligt att bo med båda sina ursprungliga föräldrar i söder
Andel barn 0–17 år boende med bådasina ursprungliga föräldrar. Procent
