På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2016-01-20
Nr 2016:2

Författare

Helena Rudander

arbetar med statistik om barns lev­nads­för­håll­anden på SCB.

010-479 41 24

helena.rudander@scb.se

Fakta

Definition av trångboddhet:

Mätning för att se om ett hushåll är trångbott kan ske på flera sätt och här är det enligt norm 3, vilket innebär att ett hushåll anses trångbott om det finns fler än en boende per rum (sovrum), kök och vardagsrum oräknade. Sammanboende föräldrar delar dock sovrum medan varje barn ska ha eget rum.

Definition av benämningar om hustyp:

En- eller tvåfamiljsvilla är friliggande en- eller tvåfamiljsvilla samt sammanbyggt radhus eller kedjehus. Flerbostadshus är flerfamiljshus med ett eller flera våningsplan.

Källa: Registret för ULF/SILC respektive Barn-ULF

Fakta om undersökningarna

I Undersökningarna av barns levnadsförhållanden, Barn-ULF, intervjuas barn 10–18 år om hur de har det och hur de upplever sin vardag. Frågorna i undersökningen handlar om hur barnen mår, situationen i skolan, vad de gör på sin fritid samt relationen till kompisar, föräldrar, lärare och andra vuxna.

En av föräldrarna till de barn som ingår i Barn-ULF är med i Undersökningarna av levnadsförhållanden, ULF/SILC. Detta är en undersökning som ger information om hur levnadsförhållanden ser ut bland olika grupper i det svenska samhället. De områden som behandlas är bland annat boende, ekonomi, hälsa, fritid, medborgerliga aktiviteter, sociala relationer, sysselsättning och trygghet. Eftersom en del av frågorna i undersökningen av vuxna är gemensamma med övriga EU-länders undersökningar går det att göra jämförelser med övriga länder inom EU.

Barn i villaområden känner sig tryggare

Barn som bor i villor och radhus känner sig tryggare på kvällen i sitt bostadsområde än de barn som bor i flerbostadshus. Detta gäller utifrån vad barnen själva har svarat i undersökningarna av barnens levnadsförhållanden.

Litet barn med hjälm.

De flesta barnen känner sig trygga i området där de bor, men det är skillnad beroende på om det är under dagen (98 procent), eller under kvällen (88 procent). Det är också skillnad i trygghet beroende på hur barnen bor. Ofta domineras områden av en viss hustyp. Det finns villaområden, radhusområden och områden med flerbostadshus. Vid jämförelse mellan dessa områden visar det sig att de barn som bor i villor eller rad- och kedjehus har svarat att de är trygga på kvällen i större omfattning än barn som bor i flerbostadshus.

Andel barn 10-18 år som är trygga på kvällen uppdelat efter hustyp de bor i

Diagram

Trångboddhet är vanligast bland ensamstående med barn

Resultat från undersökningarna av levnadsförhållanden för vuxna visar att 16 procent av hushållen i Sverige är trångbodda, oavsett det finns barn eller inte i hushållet (se definition i faktarutan).

Trångboddhet är vanligare bland barn som bor med en ensamstående förälder jämfört med de barn som bor med båda sina föräldrar. Vid jämförelse av dessa två familjetyper är det 45 procent respektive 19 som är trångbodda.

Vid jämförelse med hushåll utan barn är det 25 procent av de ensamstående som är trångbodda i jämförelse med 3 procent av de sammanboende.

Andel barn 10-12 år som har eget rum uppdelat på om de är trångbodda eller inte (enligt norm 3)

Diagram

För barn kan det finnas vissa problem med att bo trångt när de till exempel behöver lugn och ro för att läsa läxor. Bland de barn som bor med sina familjer i trångbodda bostäder har 6 av 10 barn eget rum, vilket kan jämföras med de barn som bor i rymligare bostäder där närapå alla barn har eget rum.

De flesta ensamstående med barn bor i hyresrätt

Vilken typ av hus barnfamiljer har skiljer sig åt mellan ensamstående eller sammanboende föräldrar. För ensamstående med barn är det vanligast att bo i en hyresrätt, vilket 59 procent gör. Bland sammanboende med barn är det i stället vanligare att bo i äganderätt, vilket 65 procent gör.
När det gäller de som bor i bostadsrätt är det ingen signifikant skillnad mellan de som är ensamstående med barn eller de som är sammanboende med barn.

Andel barnfamiljer uppdelat på familje- och boendetyp

Diagram
Artikeln har tidigare publicerats i Byggindex 10/2015.

Etiketter