På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2014-08-18
Nr 2014:46

Författare

Birgitta Magnusson Wärmark

arbetar med national­räkenskaperna på SCB.

010-479 45 51

birgitta.magnussonwarmark@scb.se

Därför kommer Sveriges BNP att öka med cirka 5 procent i september

I september 2014 ska EU-länderna gå över till att använda den uppdaterade förordningen, Europeiska National- och Regional­räkenskaps­systemet, ENS 2010. Den reglerar vad som ska ingå i national­räkenskaperna och hur de olika delarna ska beräknas.

Inom EU är det extra viktigt att länderna har likvärdiga beräkningsmetoder och innehåll eftersom en stor del av avgiften till unionen baseras på national­räkenskaperna.

Den största förändringen i den nya förordningen innehåller ett utvidgat investerings­­begrepp. Det innebär att utgifter för forskning och utveckling ska redovisas som investeringar istället för som en kostnad i produktionen. Men även försvarets anskaffning av krigsfartyg, militärflyg, tanks och missiler, etc. ska klassas som fasta tillgångar med kapital­förslitning under ett antal år framöver. De preliminära beräkningar som hittills har gjorts tyder på att Sveriges BNP-nivå kommer att höjas med drygt fyra procent på grund av införandet av ENS 2010.

En annan förändring är en mer detaljerad och omfattande redovisning av pensionssystem, såväl privata som offentliga och både fonderade och ofonderade. Vidare kommer något ändrade regler för hur vissa verksamheter ska klassas. Den nuvarande regeln om ett 50-procentskriterium mellan intäkter och kostnader för att en verksamhet kan klassas som marknads­producent gäller inte lika strikt längre. Nu ska även hänsyn tas till vem som kontrollerar verksamheten och hur den finansieras.

Vi kommer att flytta över bland annat Södersjukhuset AB, Danderyds sjukhus AB, Södertälje sjukhus AB samt St Eriks ögonsjukhus till landstinget. Motiveringen är att dessa enheter är offentligt kontrollerade och den offentliga förvaltningen i praktiken är den enda beställaren.

I samband med denna omläggning kommer beräkningarna också att uppdateras med viss ny information och kompletterande källor, vilket påverkar nivån med ytterligare cirka en procent. Det innebär en omräkning av hela den tidsserie från 1993 och framåt som kommer att publiceras i september. I och med att hela tidsserien revideras så kommer inte de årliga förändringstalen att påverkas i någon större utsträckning.

Etiketter