På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2016-12-12
Nr 2016:86

Kontakt

Karin Wegfors

arbetar med Registret över totalbefolkningen vid SCB
010-479 64 98
karin.wegfors@scb.se

Folkbokföringen – ett register i ständig förändring

Folkbokföringen är ett av de viktigaste svenska registren. Både för myndigheter som SCB och allmänheten.

– Det är väldigt svårt att vara en del av samhället i ett land som Sverige utan att vara folkbokförd, säger Karin Wegfors som arbetar med Registret över total­befolkningen vid SCB.

Foto Karin Wegfors

Karin Wegfors arbetar med Registret över totalbefolkningen vid SCB.

Skatteverkets folkbokföring är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige. Där finns uppgifter om vilka som bor i Sverige och deras adresser. Utifrån folkbokföringen sammanställer SCB Registret över totalbefolkningen (RTB) som till exempel används för att ta fram siffror på hur många invånare Sverige har. RTB innehåller bland annat uppgifter om:

– Det är få länder som har så bra befolkningsregister som de nordiska länderna och en så lång traditon av till exempel personnummer. Det ger invånarna i länderna unika identiteter som ger oss goda möjligheter att räkna hur många de är, säger Karin Wegfors.

Det enklaste sättet att bli folkbokförd i Sverige är att födas här med en mamma eller pappa som är folkbokförd i landet. För den som invandrar ser det olika ut beroende på varifrån man kommer. Grund­regeln är att personen ska ha för avsikt och rätt att stanna i Sverige i minst ett år.

De nordiska länderna har en överenskommelse om fri rörlighet, vilket innebär att en medborgare från dessa länder har rätt att folkbokföra sig i Sverige. EU/EES-medborgare behöver uppehållsrätt vilket den har som arbetar, studerar, driver eget företag eller har tillräckliga medel för att försörja sig. De som är medborgare i ett land utanför EU/EES måste ha ett uppehållstillstånd som gäller minst 12 månader. Asylsökande är alltså inte folkbokförda och räknas därför inte heller i den officiella befolkningssiffran.

I de allra flesta fall är det andra myndigheter, till exempel Migrationsverket, som lämnar uppgifter till Skatteverkets folkbokföring.

– Det är ett fåtal saker som du själv som individ måste anmäla, bland annat när du flyttar, vill byta namn eller utvandrar. Ska man bo i ett annat land i minst ett år ska man avregistreras från folkbokföringen.

Eftersom folkbokföringen handlar om människor förändras den ständigt. Varje vardag tar RTB emot filer från Skatteverket.

– Varje fil innehåller mellan 10 000 och 15 000 ändringar. På ett år blir det drygt

3 miljoner ändringar. Det är ganska mycket för en befolkning på knappt 10 miljoner. Den vanligaste förändringen är att flytta. Förra året flyttade över 1,2 miljoner människor inom Sverige.

Folkbokföringen är grundläggande för att SCB ska kunna göra statistik om befolkningen som i sin tur används av till exempel riksdag och regering för att fatta beslut i viktiga samhällsfrågor. För privatpersoner är det många rättigheter och skyldigheter som hänger ihop med folkbokföringen, till exempel rätten till olika sociala förmåner, var du ska betala din skatt och rösta.

– Det är svårt att vara en del av samhället i ett land som Sverige utan att vara folkbokförd. En sådan enkel sak som att teckna ett mobilabonnemang är beroende av att du har ett svenskt personnummer vilket är omöjligt utan att vara folkbokförd, säger Karin Wegfors.

Intervju: Andreas Rosander

Etiketter