På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2016-06-08
Nr 2016:29

Kontaktperson

Stefan Svanström

arbetar med geografiska informations­system på SCB.

010-479 45 58

stefan.svanstrom@scb.se

Fyra av tio journalister bor i Stockholm

Över hälften av landets journalister och fotografer är koncentrerade till de tre största städerna i landet. Mer än 40 procent av journalisterna bor i Stockholms tätort, jämfört med 5 procent vardera i Göteborg och Malmö. Överlag är journalist en yrkesgrupp som i Sverige bor i städer. Lite drygt 80 procent av landets journalister bor i tätorter med över 10 000 invånare. Det kan jämföras med att 62 procent av befolkningen i förvärvsarbetande åldrar bor i dessa tätorter.

Två på jobbmöte

Många av landets mediehus finns i Stockholm, vilket till viss del förklarar koncentrationen. Tittar man på spridningen av var journalisterna är bosatta inom staden så är det några platser som sticker ut. Bara på Södermalm i Stockholm bor över 8 procent av landets journalister. Av de tio gator i landet med flest journalister ligger åtta av dem just på Södermalm. Allra flest bor det längs Ringvägen på Södermalm, 41 journalister och fotografer.

Karta över Journalisters boendetäthet per kvadratmil

Etiketter