På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2015-12-07
Nr 2015:165

Kontaktperson

Gabrielle Larsson

arbetar med Arbets­­krafts­under­sök­ningarna (AKU) på SCB.

010-479 40 72

gabrielle.larsson@scb.se

Intervju

Högre frånvaro under fotbollsmästerskap

Har det hänt att du tagit ledigt för att se på VM i fotboll? Då är du inte ensam. En undersökning som SCB har gjort visar att frånvaron från arbetet är högre under veckor då det pågår ett stort fotbollsmästerskap.

 

Gabrielle Larsson

Den seglivade myten om att svenska män tar ut sin föräldra­ledighet under älgjakten stämmer inte. Men det finns andra perioder då det råder så kallad överrisk för att vara borta från jobbet: Vid stora fotbollsmästerskap.

Till skillnad från myten om papporna och älgjakten gäller frånvaron från arbetet under mästerskapen i fotboll inte bara halva befolkningen.

– Fördomsfullt kanske man tänker att det är vanligare bland män att vara borta från jobbet under fotbollsmästerskap, men vi har faktiskt inte sett några stora skillnader mellan könen, säger Gabrielle Larsson som arbetar med Arbetskraftsundersökningarna (AKU) vid SCB.

I en studie som sträcker sig från 1993 till 2014 har man undersökt om korttidsfrånvaron från arbete – till exempel semester, sjukdom eller föräldraledighet – skiljer sig mellan veckor i juni–juli med stora fotbollsmästerskap jämfört med övriga veckor.

– Huruvida vi är frånvarande mer under sportevenemang är ett ämne som har diskuterats mycket. Det här är också ett lättillgängligt och roligt sätt att visa på bredden av AKU och hur undersökningen kan användas på många olika sätt, säger Gabrielle Larsson.

Med hjälp av statistiska metoder kan man räkna ut ett odds för frånvaro under perioder då det spelas ett fotbollsmästerskap. Inom statistiken innebär ett högt odds att risken för något är större, alltså tvärt emot vanliga vadslagningsodds där en låg siffra indikerar en större sannolikhet. Om oddset för frånvaro är 1 under veckor i juni–juli då det inte pågår ett EM eller ett VM i fotboll är det 1,65 under de veckor då det gör det. Risken för att vara frånvarande är alltså 65 procent högre under veckor med ett fotbollsmästerskap.

Men sambandet mellan veckor då det pågår ett fotbollsmästerskap och frånvaro tycks skilja sig åt mellan olika VM-turneringar. Tvärt om mot vad man skulle kunna tro var det ingen större skillnad på frånvaron under VM 1994, då det gick väldigt bra för Sverige, och kringliggande sommarveckor, vilket det var i samband med mästerskapen de följande åren.

– Från VM 1998 fram till VM 2010 var oddset för sjukfrånvaro signifikant högre under veckor i juni och juli då det pågick ett mästerskap. Vi kan inte säga att det har med mästerskapet att göra, det kan ju ha varit en influensa som gick exakt samma vecka som fotbolls-VM. Men vad vi kan säga är att det är många frånvaroorsaker som ökar i samband med fotbollsmästerskap, säger Gabrielle Larsson.
Lustigt nog går det inte att se samma mönster under OS.
– Där har vi inte kunnat se någon signifikant förändring av frånvaron. Ett sätt att tolka det är att vi är mer intresserade av fotboll och att det eventuellt är därför som risken för frånvaro ökar under fotbollsmästerskapen. Sommar-OS är också svårare att mäta då det kan pågå från juli-september och frånvaromönster generellt har stora variationer under de olika månaderna.

Intervju: Andreas Rosander

Etiketter