På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2013-05-27
Nr 2013:46

Kontaktperson

Alexandra Kopf Axelman

är chefredaktör för Välfärd.

010-479 43 51

alexandra.kopf.axelman@scb.se

Högst arbetslöshet bland unga i Grekland

Ungdomsarbetslösheten i Europa är störst i de länder som har drabbats hårt av krisen i euro‑området.

Utsnitt av temetisk Europakarta

Grekland och Spanien har högst arbets­löshet bland ungdomar, 55 respek­tive 53 procent var års­genom­snittet år 2012. Sverige, som har en ung­doms­arbets­lös­het på nära 24 procent, ligger strax över EU‑snittet, som är knappt 23 procent.

Tyskland, Norge, Öster­rike och Neder­länd­erna ut­märker sig åt andra hållet. De har en arbets­lös­het bland ung­domar som ligger mellan 8 och 10 procent.

Att ungdomsarbetslösheten i till exempel Spanien är 53 procent betyder inte att hälften av alla ungdomar är arbets­lösa. Det innebär att i arbets­kraften, alltså de som antingen jobbar eller söker jobb och kan börja jobba inom fyra veckor, så är hälften arbetslösa.

Just bland ungdomar är det väldigt stora skill­nader mellan länder i hur många som faktiskt finns på arbets­mark­naden, alltså antingen jobbar eller söker jobb. Därför är det extra svårt att jäm­föra arbets­lös­hets­nivåerna för ung­domar i olika länder.

Andel arbetslösa ungdomar i åldern 15‑24 år, inom EU och Norge, 2012

Tematisk europakarta över andel arbetslösa ungdomar i åldern 15–24 år, inom EU och Norge, 2012

Etiketter