På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2012-12-04
Nr 2012:117

Kontaktperson

Martin Ribe

är metod­statistiker på SCB.

010-479 48 54

martin.ribe@scb.se

Intervju:

Han ser nya utmaningar för statistiken

Från hålkort och stordator till egna snabba körningar. Metod­statistikern Martin Ribe kan summera över tre decennier av utveckling för statistiken när han går i pension vid årsskiftet. Och i framtiden ser han nya utmaningar och möjligheter.

Porträtt av Martin Ribe i en park

I slutet av 70-talet, då Martin Ribe började arbeta på SCB hade framtagandet av det mesta i Sveriges officiella statistik samlats i en och samma myndighet. På den tiden var det mycket folk inblandade i databehandlingen av statistiken och varje körning fick övervägas noga.

– Den stora skillnaden jämfört med nu är den tekniska utvecklingen. Då var det inte bara att trycka på en knapp utan det skulle ritas beställningar till programmerare och till driftsassistenter på datamaskincentralen. De skulle sedan preparera hålkort som styrde körningarna och sedan var det operatörer som genomförde körningarna som ofta gjordes över natten, berättar han.

Så småningom kunde statistikerna börja göra körningar själva på stordatorn med hjälp av terminaler som var gemensamma korridorsvis. Först fram på 80‑ och 90‑talen gjorde persondatorerna så sakteliga sitt intåg. Då kunde statistiken tas fram direkt från statistikerns arbetsplats, mera som i dag.

Martin Ribe hade en forskarutbildning i matematik i bagaget och hade även läst matematisk statistik när han 1977 började på Avdelningen för areell statistik. Den ansvarade för stora och viktiga samhällsområden som lantbruk, naturmiljö och fastigheter. Sedan dess har han jobbat med statistik för bland annat välfärdsfrågor, befolkning och ekonomi, och har även delat med sig av sina kunskaper i Välfärds statistikskola sedan 1987.

Varför blev du så fascinerad av statistik?

– Jag ser det som ett sätt att använda matematiska grepp för att komma åt att belysa olika frågor i samhället. På SCB arbetar vi med att beskriva verkligheten, och vi har fortfarande stora utmaningar, säger han.

Martin Ribe är metodstatistiker, vilket innebär att han utvecklar och löser problem med hjälp av statistiska metoder. På SCB kommer metodstatistiker in i hela processen för att säkerställa att statistiken tas fram med rätt kvalitet.

Vad ser du för utmaningar för statistiken i framtiden?

– Till exempel handlar det om att göra det bästa möjliga för att säkra kvaliteten när bortfallet i våra undersökningar har blivit större. Men det handlar också om att hantera de nya tekniska möjligheterna som öppnar för konkurrens från undersökningar med metoder som kan vara tveksamma för kvaliteten, såsom enkla webbfrågor. Vi måste hela tiden se till att arbeta under de förutsättningar som gäller för att hålla statistikens kvalitet under god kontroll, säger han.

Finns det några spännande utvecklingsmöjligheter?

– Tekniken öppnar förstås för nya möjligheter. Till exempel skapar transaktionerna som registreras i detaljhandeln ett behov av statistisk ordning. Det finns också möjligheter att kombinera registerbaserade undersökningar med enkätundersökningar för att ta fram mer talande statistik. Det greppet kan komma till nytta för att ta fram geografiskt finfördelad statistik, säger han.

Intervju: Teresia Dunér

Etiketter