På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2015-11-26
Nr 2015:163

Författare

Karin Lundström

arbetar med demo­grafisk analys på SCB.

010-479 41 87

karin.lundstrom@scb.se

Fakta

I studien ingår barn i åldrarna 0–17 år vars föräldrar inte bor tillsammans. Barnet är folkbokfört antingen hos sin mamma eller hos sin pappa och båda föräldrarna är folkbokförda i Sverige. Totalt utgör de 20 procent av alla barn under 18 år under perioden 2010–2013.

Avståndet mellan föräldrarna är beräknat utifrån koordinater på fastighetsnivå och avser avståndet fågelvägen.

Långt mellan föräldrarna för barn i norra Sverige

För 15 procent av barnen med särlevande föräldrar är avståndet till den förälder de inte bor tillsammans med minst 50 kilometer. Långt avstånd mellan föräldrarna är betydligt vanligare i norra Sverige än i storstadsområdena.

Barn tittar ut genom tågfönster

Omkring en fjärdedel av alla barn under 18 har föräldrar som inte bor tillsammans. För dessa barn kan det geografiska avståndet mellan föräldrarna ha betydelse för möjligheten att träffa den mamma eller pappa de inte bor hos.

Det har blivit vanligare att barn har kort avstånd, och mindre vanligt med långt avstånd, till den förälder de inte bor tillsammans med. Idag har drygt 30 procent av barnen mindre än 2 kilometer mellan sina föräldrar, jämfört med knappt 20 procent år 1975. Andelen som har ett avstånd på minst 50 kilometer har minskat från 30 till 15 procent. Den största delen av förändringen skedde från 1975 fram till slutet av 1990-talet.

Hög inkomst – kort avstånd

Hur vanligt det är att ha kort respektive långt avstånd varierar mellan olika grupper av barn. Barn med två utrikes födda föräldrar har exempelvis oftare kort avstånd jämfört med barn med minst en förälder född i Sverige. Kort avstånd är också vanligare om föräldrarna har hög inkomst- eller utbildningsnivå. Barn vars föräldrar har varit separerade under en längre tid har oftare ett långt avstånd mellan föräldrarna jämfört med barn vars föräldrar nyligen har flyttat isär.

Stor betydelse var barnet bor

Hur vanligt det är att ha ett kort eller ett långt avstånd till sin andra förälder varierar också mellan barn i olika delar av landet. Om vi studerar avståndet mellan föräldrarna i enskilda kommuner varierar andelen med kort avstånd från 11 procent av barnen i Ydre kommun till 51 procent i Fagersta och andelen med långt avstånd från 6 procent av barnen i Danderyd och Täby till 45 procent i Överkalix.

Var i landet barnet bor har stor betydelse för hur vanligt det är att ha minst 50 kilometers avstånd mellan föräldrarna. Det är framförallt i norra Sverige som det är vanligt med ett långt avstånd. Av de tio kommuner där andelen barn med långt avstånd är som högst ligger alla utom Borgholm i Norrlands inland. I många av dessa kommuner är det glest mellan tätorterna, vilket kan innebära att avståndet blir minst 50 kilometer även om en förälder flyttar till närmaste tätort. Storstadsområdena sticker ut med låga andelar barn med ett långt avstånd mellan föräldrarna.

Andel barn med minst 50 kilometers avstånd mellan föräldrarna. År 2010–2013

Tematisk karta: Andel barn med minst 50 kilometers avstånd mellan föräldrarna

Högst andel barn med långt avstånd mellan föräldrarna

KommunAndel
barn med
minst
50 km
avstånd
Överkalix45
Arjeplog43
Jokkmokk40
Åsele39
Ragunda38
Malå38
Storuman37
Vilhelmina37
Pajala37
Borgholm36

Storstadskommunerna är däremot inte med på topplistan när andelen med kort avstånd jämförs. I de flesta storstadskommuner är andelen barn med kort avstånd istället ganska genomsnittligt.

Inget mönster för korta avstånd

Det finns inget tydligt geografiskt mönster vad gäller andelen barn med mindre än 2 kilometer mellan föräldrarna. Kommunerna med de högsta andelarna barn med kort avstånd är små och medelstora och spridda över hela landet, från Kiruna i norr till Landskrona i söder.

Andel barn med mindre än 2 kilometers avstånd mellan föräldrarna. År 2010–2013

Tematisk karta: Andel barn med mindre än 2 kilometers avstånd mellan föräldrarna

Högst andel barn med kort avstånd mellan föräldrarna

KommunAndel
barn med
mindre än
2 km
avstånd
Fagersta51
Tranås50
Arvidsjaur50
Oxelösund48
Arboga46
Köping45
Åmål45
Landskrona44
Kiruna44
Trollhättan43

Både kort och långt avstånd i vissa kommuner

Arvidsjaur och Arjeplog har både en hög andel barn med kort avstånd och en hög andel barn med långt avstånd. I Arvidsjaur har 50 procent av barnen med särlevande föräldrar mindre än 2 kilometers avstånd mellan föräldrarna och 28 procent minst 50 kilometers avstånd. I Arjeplog är motsvarande andelar 39 respektive 43 procent. Arvidsjaur och Arjeplog är små kommuner i Norrlands inland med stora avstånd mellan få tätorter. Ytterligare exempel på kommuner med både en relativt hög andel barn med kort och med långt avstånd är Jokkmokk, Åsele och Härjedalen.

Etiketter