På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2016-10-06
Nr 2016:57

Kontaktperson

Karin Lundström

arbetar med barn- och familjestatistik på SCB.

010-479 41 87

karin.lundstrom@scb.se

Intervju:

Nytt register ger bättre statistik om barns familjer

Ny statistik från SCB ger en mer korrekt beskrivning av barns familje­förhållanden än tidigare. Bland annat visas nu en mer rättvisande bild av antalet barn som bor med en styvförälder.

– Det här påverkar också statistiken över barnfamiljernas ekonomi, säger Karin Lundström som arbetar med barn- och familjestatistik på SCB.

Karin LundströmSedan 1999 har SCB tagit fram årlig statistik som beskriver barns situation ur olika perspektiv. Det handlar bland annat om familjers samman­sätt­ning, separa­tioner mellan föräldrar, syskon, adoptioner och boende. Syftet är alltså att belysa barns levnads- och familje­förhållanden.

Statistiken bygger på uppgifter som hämtas från register som i sin tur bygger på folk­bok­föringen. Tack vare föränd­ringar i folk­bok­­föringen har SCB kunnat göra ett nytt register, med uppgifter från 2014, där man kan upptäcka familje­konstella­tioner som tidigare inte syntes i statistiken. I den nya statistiken har 5 procent av alla barn, 115 000 personer, fått en annan familje­situation än de hade i den äldre statistiken.

De flesta barn bor tillsammans med sina biologiska föräldrar eller adoptivföräldrar. Statistiken över denna grupp påverkas inte av det nya registret. Det gör den däremot för barn som bor med en styvförälder.

– Ungefär 70 000 barn och unga som tidigare såg ut att bo med en ensamstående förälder har bytt familjestatus i den nya statistiken. De räknas nu som barn med sammanboende föräldrar eftersom de bor med en förälder och en styvförälder. Den gruppen har vuxit från 4 till 7 procent av alla barn.

I statistiken beskrivs även unga mellan 18 och 21 år som flyttat hemifrån. Inom denna grupp har det också skett förändringar i och med det nya registret.

– Tidigare har vi bara kunnat identifiera sammanboende om de haft barn eller varit gifta, vilket är väldigt ovanligt i den åldern. Då kunde vi bara identifiera 6 procent som sammanboende. Nu ser vi att 29 procent bor ihop med någon.

Den nya statistiken ger inte bara en bättre bild av barns familjesituation utan också av deras ekonomiska standard.

– Om det visar sig att det förutom den biologiska föräldern eller adoptivföräldern även finns en styvförälder som har en inkomst kan det ha stor betydelse för de ekonomiska förhållandena för familjen.

Barnstatistiken används av myndigheter som Socialdepartementet och Barn­ombuds­mannen. Organisationer som till exempel Rädda barnen, som bland annat tar fram uppgifter om barn­fattigdom, har också nytta av den här typen av statistik.

Intervju: Andreas Rosander

Etiketter