På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2014-03-04
Nr 2014:9

Kontaktperson

Lovisa Sköld

arbetar med boende­statistik på SCB.

010-479 64 74

lovisa.skold@scb.se

Ovanligt bo i bostadsrätt i glesbygd

I 13 av landets kommuner, bland annat Nordanstig, Pajala och Dorotea, bor ingen i bostadsrätt i flerbostadshus. Det visar den nya boendestatistiken.

Del av flerbostadshus

När vi sätter de hushåll som bor i hyresrätt i relation till alla hushåll i de vanligaste formerna för lägenhetsboende, hyres- och bostadsrätter, får dessa kommuner alltså 100 procent i hyresrätter.

Hushållen i bostadsrätt utgör däremot den största delen i många kommuner i storstädernas utkanter, till exempel Vallentuna, Täby och Lomma där mindre än 20 procent av hushållen i lägenheter bor i hyresrätter.

Självklart spelar det roll var kommunen ligger. I Dorotea finns det till exempel bara 312 hushåll i hyresrätter och inga i bostadsrätter. Man bor framförallt i småhus. I Täby däremot finns sammanlagt 11 079 hushåll i bostads- och hyresrätter.

Utöver hyres- och bostadsrätter i flerbostadshus kan man också bo i lägenhet i ägandelägenheter eller ha en oklar upplåtelseform, men detta är mycket ovanligt. Dessa ingår inte i beräkningen.

Tematisk karta över andel hushåll i hyresrätt av hushåll i hyres- och bostadsrätter i flerbostadshus, 2012

Etiketter