På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2016-03-07
Nr 2016:13

Kontaktperson

Helena Löf

arbetar med jämställd­­hets­­statistik på SCB.

010-479 67 64

helena.lof@scb.se

Intervju:

SCB har koll på jämställdheten

Debatten om jämställdhet rör ofta upp starka känslor. Den som vill veta hur det faktiskt ligger till med till exempel löneskillnader mellan män och kvinnor kan använda sig av SCB:s jämställdhetsstatistik.

– Statistiken ger en gemensam grund att stå på, säger Helena Löf på SCB.

Helena Löf

I bland stämmer uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord”. Ta till exempel diagrammet över riksdagens sammansättning 1919–2010. Grafen visar utvecklingen från total mansdominans till 45 procent kvinnor 2010.

Riksdagens sammansättning 1919–2010

Diagram över Riksdagens sammansättning 1919–2010

År 1994 var det år då Sveriges riksdag fick det som brukar beskrivas som en jämn könsfördelning bland ledamöterna, 40 procent kvinnor och 60 procent män. Jämnast var det efter valet 2006 med 47 procent kvinnor och 53 procent män.

– Det här är ett av mina favoritdiagram. Det blir så himla tydligt! Man ser hur många män som fattat besluten, men också att det på de snart 100 år som gått sedan kvinnor fick rösträtt har hänt väldigt mycket, säger Helena Löf som arbetar med jämställdhetsstatistik på SCB.

Diagrammet finns i SCB:s fickbok På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet. Boken, som gavs ut första gången 1984, sammanställer svensk statistik kring jämställdhet. Nästa utgåva publiceras i juli i år.

– SCB presenterar statistik inom många olika områden så att jämställdhetsperspektivet blir synligt. I På tal om kvinnor och män kan man säga att vi har ett livsperspektiv. Där finns statistik om befolkningen, hälsa, utbildning, arbetsliv, brott, makt och tidsanvändning – det täcker in hela livet, säger Helena Löf.

I den senaste utgåvan av boken kan man följa utvecklingen av jämställdheten under 30 år.

– Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har inte minskat särskilt mycket. Däremot arbetar kvinnor deltid i lägre grad idag medan män gör det i något högre grad jämfört med tidigare. Men det är fortfarande mycket vanligare att kvinnor jobbar deltid.
När det gäller föräldraledighet har det skett större förändringar. 1985 tog kvinnor ut 94 procent av dagarna med föräldrapenning, medan män tog ut 6 procent. Motsvarande andelar 2014 var 75 respektive 25 procent. De två så kallade pappamånaderna har haft stor effekt på uttaget.

Regeringens övergripande mål med jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. Målet kan brytas ner i fyra områden:

  • Jämn fördelning av makt och inflytande
  • Ekonomisk jämställdhet
  • Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet
  • Mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

SCB har i uppdrag att ta fram statistik som kan användas för att följa upp de jämställdhetspolitiska målen. Statistiken hämtas från flera olika håll. För att få en så heltäckande bild som möjligt av samhället används statistik både från SCB:s egna undersökningar såväl som uppgifter från andra myndigheter och organisationer.

– Debatten om jämställdhet i samhället kan vara ganska högljudd och polariserad. Då behöver man fakta att stå på. Med hjälp av statistik kan vi veta hur det faktiskt ligger till. Sedan är det upp till de som debatterar vad de vill göra med den informationen, säger Helena Löf.

Intervju: Andreas Rosander

Etiketter