På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Äldres omsorgsbehov och närhet till anhöriga

Andelen äldre i befolkningen ökar. Fler par kan se fram mot en gemensam ålderdom eftersom män i genomsnitt lever allt längre. Tidigare har kvinnor oftare blivit ensamma på äldre dagar.

När man frågar äldre kvinnor och män om deras hjälpbehov speglar svaren i hög grad ett könsrollsmönster, som har sitt ursprung i att kvinnor skött allt hemarbete. Män som har en partner uppger att de har mindre hjälpbehov än andra grupper av äldre. De som mist förmågan att utföra en uppgift som de aldrig behövt utföra upplever inte att hjälpbehovet ökat.

Barnlösa par har mindre möjlighet att få kommunal vård än andra. Det beror förmodligen på att barnen kan understödja sina föräldrar när de ansöker om kommunal omsorg.

Anhöriga är i hög grad engagerade i omsorgen. Undersökningen visar att kön, familjesituation och tillgång till barn påverkar hjälpbehov och möjligheten att få kommunal vård. Dessa variationer bör vägas in när man planerar för en effektiv och human äldreomsorg i framtiden.

PDF-fil
Tryckt
Serie: BE51 - Demografiska rapporter
Artikelnummer: BE51ST0601
Språk: Svenska med inslag av engelska
Urn: urn:nbn:se:scb-2006-be51st0601_pdf
ISBN: 978-91-618-1317-9
ISSN: 1654-1510 (online); 0283-8788 (print)
Statistikansvarig: Statistiska centralbyrån
Producent: Statistiska centralbyrån
Sveriges officiella statistik: Nej
Publicerad: 2006-03-21
Förfrågningar:

Avdelningen för befolkning och välfärd, Prognosinstitutet

010-479 40 00

demografi@scb.se

Se mer information: