På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vad utmärker en framgångsrik entreprenör?

SCB presenterar i denna rapport resultatet från en undersökning om Vad som utmärker en framgångsrik entreprenör 2006. Undersökningen har gjorts inom ett utvecklingsprojekt hos EU:s statistikbyrå Eurostat. Syftet med undersökningen var att beskriva de faktorer som utmärker ett framgångsrikt företag och tillväxten av nystartade företag. En särskild vikt läggs vid motivationsfaktorerna för att starta ett företag, hinder och risker under företagets första år, den nuvarande situationen för företaget och företagets framtida planer.

Hur ser den vanligaste entreprenören ut? Han - det är alltså en man - är äldre än 40 år och verkar inom konsultverksamhet. Företaget driver han som aktiebolag. Han har genomgått gymnasialutbildning och omsätter mindre än en halv miljon kronor.

Vår man arbetar själv i företaget och hade vid företagsstarten inga anställda. Före företagsstarten var mannen anställd i ett annat företag och hade som entreprenör erfarenhet från sin bransch. Han har en god lönsamhet i företaget och bedömer att omsättningen kommer att öka men inte antalet anställda. Finansieringen vid företagsstarten skedde med egna medel och marknaden är lokal. Som hinder för tillväxten ser han inte barnens ålder eller kundkontakter utan lagar och förordningar.

Vår medelkille har inte en invandrarbakgrund men fick de mest användbara råden vid starten från familjen och vännerna. Att starta företag gjorde han mest för att få nya utmaningar och hans företag bedömer han mest som produktinnovativt.

PDF-fil
Serie: NV72 - Vad utmärker en framgångsrik entreprenör
Artikelnummer: NV72BR0801
Språk: Svenska
Urn: urn:nbn:se:scb-2008-nv72br0801_pdf
Statistikansvarig: Statistiska centralbyrån
Producent: Statistiska centralbyrån
Sveriges officiella statistik: Nej
Publicerad: 2008-04-18
Förfrågningar:

Daniel Lennartsson

+46104796429

daniel.lennartsson@scb.se

Se mer information: