På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Entreprenadindex

Entreprenadindex mäter entreprenörens eller installatörens kostnader. Det redovisas månadsvis för olika husbyggnadsentreprenader och underentreprenader, samt för enskilda material och löneavtal.

Under husbyggnadsentreprenader ingår förutom nybyggnad och ombyggnad av bostäder även index för förvaltningsbyggnader, köpcentrum och logistikbyggnader, samt index för anläggningsarbeten. Exempel på anläggningsarbeten är väg- och broarbeten.

Entreprenadindex är ett faktorprisindex, men mäter enbart entreprenörens eller installatörens kostnader. Bastidpunkten är januari 2011=100. Motsvarande äldre tidsserier benämndes Entreprenadindex E84, med basmånad januari 1984=100 samt Husbyggnadsentreprenader H63, med basmånad januari 1963=100. 

Entreprenadindex omfattar knappt 200 olika indexserier, uppdelade i huvud-, under- och basgrupper.

Användning

Entreprenadindex används främst vid kontraktsreglering av byggentreprenader. Tillämpningen av index fastställs av Kommittén för entreprenadindex, som tillsatts av Byggandets kontraktskommitté (BKK).

Kortadress: http://www.scb.se/pr0504

Kontakta oss

Sveriges Byggindustrier

Anna Broman

08-698 58 62

info@sverigesbyggindustrier.se