På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Ohälsodata

SCB har kombinerat statistiken om ohälsa med t.ex. födelseland och civilstånd. Statistiken kan tas fram för kommun och delar av kommun (NYKO) eller efter den regionala indelning som kunden önskar.

Skillnad mellan SCB:s ohälsodata och Försäkringskassans ohälsodata

Notera att SCB:s ohälsodata skiljer sig från Sveriges officiella statistik, som produceras hos Försäkringskassan. Den stora skillnaden är att beräkningen av måttet går till på olika sätt.

Försäkringskassan använder sig av ett rullande 12-månaders värde, där beräkningarna baseras på registrerade försäkrade månad för månad som sedan vägs samman till ett värde. SCB:s ohälsotal beräknas på en ögonblicksbild som omfattar befolkningen som är 16 – 64 år den 31/12 aktuellt år och den populationens ohälsodagar.

Detta får till följd att SCB inte har med personer som avlidit, flyttat utomlands eller som fyllt 65 under året. Samt inte heller de som vistats tillfälligt i landet under året och ej heller utlandssvenskar. SCB har dessutom med alla personer mellan 16 - 64 år oavsett om de är registrerade hos Försäkringskassan.

Leveranstid

Tabellerna levereras under maj månad.

Mer om paketet

Välj variabler/värden från fördefinierade tabeller - kräver statistiksekretess

  • OHdata1 Ohälsotal efter kommun, delområde, typ av utbetald ersättning från försäkringskassan, kön och ålder
  • OHdata2 Ohälsotal efter kommun, delområde, kön, civilstånd, födelseland och medborgarskapsland
  • OHdata3 Ohälsotal efter kommun, delområde, kön, ålder och utbildningsnivå
  • OHdata4 Ohälsotal efter kommun, delområde, kön, ålder och arbetsställets sektor
  • OHdata5 Genomsnittligt antal sjukdagar efter kommun, delområde, kön, ålder, civilstånd, födelseland och medborgarskapsland
  • OHdata6 Genomsnittligt antal sjukdagar efter kommun, delområde, kön, ålder och utbildningsnivå
  • OHdata7 Genomsnittligt antal sjukdagar efter kommun, delområde, kön, ålder och arbetsställets sektor.
  • SAdata1- Sjuk- eller aktivitetsersättning efter kommun, delområde, antal personer med utbetald ersättning från Försäkringskassan, kön och ålder

Standardtabeller - kräver statistiksekretess

Kortadress: http://www.scb.se/ohalsodata