På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Konjunkturbarometer för Norrland

Bred uppgång i konjunkturen

Norrlandsfondens konjunkturbarometer 2017 visar att konjunkturen i Norrland har stärkts under det senaste året. Konjunkturindex, som teoretiskt kan anta värden från –100 till +100, har ökat med 24 enheter och uppgår denna höst till +32. Resultatet betyder att konjunkturen fortfarande kan betraktas som starkare än normalt. Näringslivet i Norrbotten gör den ljusaste bedömningen i årets undersökning med ett konjunkturindex på +50.

Omslag med barometer

Ett uppsving av industrikonjunkturen under det senaste året har bidragit positivt. Konjunkturen är i nuläget starkast inom IT-konsultbranschen och fastighetsverksamhet där det råder högkonjunktur i höst med högtryck på arbetsmarknaden. Flera branscher, inklusive byggverksamhet, gränsar till högkonjunktur. Prognoserna inför våren 2018 är positiva och företagen spår att det goda läget består.

Så här tas barometern fram

Den regionala konjunkturbarometern för Norrland bygger på en enkätbaserad undersökning som omfattar ett urval av cirka 1 000 företag i de fem norrlandslänen Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Den har producerats regelbundet av SCB sedan 1988, med ett kortare uppehåll i slutet av 1990-talet. Från 2000 har konjunkturbarometern tagits fram på uppdrag av Norrlandsfonden i Luleå. Den tas fram en gång per år, med publicering under november månad. Den senaste undersökningen genomfördes hösten 2017.

Publikationen i fulltext

Kontakta oss

Norrlandsfonden i Luleå

Petter Alapää
0920-24 42 58
fornamn.efternamn@
norrlandsfonden.se

SCB

Sofia Nilsson
010-479 41 16
fornamn.efternamn@scb.se