På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Konjunkturbarometer för Västra Götaland

Omslag

Högkonjunkturen fördjupas i Västra Götaland

Konjunkturbarometern för hösten 2017 visade att stämningsläget i Västra Götalands näringsliv, som stärktes rejält i våras, fortsatte att förbättras under hösten. Konjunkturindex, som kan variera mellan -100 och +100, steg från +42 till +45 vilket betyder att högkonjunkturen fördjupades.

Samtliga delregioner går starkt. Sjuhärad har klättrat till förstaplatsen med index på +48. Skaraborg noterar +45 medan index för Göteborgsregionen och Fyrbodal ligger på +44 respektive +37.

Starkast konjunkturbedömning gör företagen inom branscherna företagstjänster och byggverksamhet. Även industrin och bilhandeln överträffar gränsen för högkonjunktur. Inom sällanköpshandeln är dock stämningen fortsatt dämpad.
Prognoserna för våren är övervägande positiva. Företagen förväntar sig en fortsatt konjunkturuppgång med stigande sysselsättning.

Så här tas barometern fram

Den regionala konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en enkätbaserad undersökning som omfattar ett urval av drygt 1000 företag i konjunkturberoende branscher. Undersökningen som ger en totalbild av hela Västra Götaland har också brutits ned på fyra delregioner: Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Konjunkturbarometern, som under flera år även omfattat Halland, har producerats regelbundet av SCB sedan 1996, med ett kortare uppehåll 2001. Sedan hösten 2002 tas konjunkturbarometern fram på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

Publikationen i fulltext

Kontakta oss

Västra Götalandsregionen

Mats Granér
010-441 16 70
fornamn.efternamn@vgregion.se

SCB

Johannes Holmberg
010-479 45 11
fornamn.efternamn@scb.se