På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Statistikprogram för PX-filer

Filformatet PX är ett standardformat för statistikfiler och används av en stor grupp statistikbyråer. Det finns ett paket av programvaror för detta format: PX-Win, PX-Web och PX-Edit.

PX-formatet innehåller metadata (variabeltexter, koder, källa, datum m.m.) och data. Det kan hantera flerdimensionella data. 

PX-Win (ersätter PC-Axis)

PX-Win är en applikation som är utvecklad på SCB. Den släpptes i juni 2016 och ersätter PC-Axis 2008, som inte fungerar i till exempel Windows 10. Applikationen kan användas till att göra urval, beräkna summor, göra diagram, hämta tabeller via PX-Web:s API med mera. Filer i px-format kan laddas ner från Statistikdatabasen.

PX-Web

Du kan använda programmet PX-Web för att publicera SCB:s eller din egen statistik i en databas på webben. PX-Web är sedan den 1 januari 2016 gratis för kommuner och myndigheter i Sverige. Det kan fås genom att du mejlar in en ansökan till oss:

pc-axis@scb.se

PX-Edit

PX-Edit utvecklas på Finlands statistikbyrå och kan laddas ner gratis på deras webbplats. I PX-Edit kan du bearbeta dina px-filer på många olika sätt. 

Kontakta oss