På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Ny statistik om hushåll, boende och bostäder

För första gången på över 20 år har SCB kunnat ta fram heltäckande statistik över hur många hushåll det finns i Sverige, hur bostadsbeståndet ser ut och hur folk bor. Resultatet finns tillgängligt i tre olika produkter.  

Bostäder i flerfamiljshus

I december 2013 publicerade vi den första helt registerbaserade hushållsstatistiken. Detta har varit möjligt tack vare det nya lägenhetsregistret, samt att folkbokföringen numera är kompletterad med lägenhetsnummer för personer som bor i flerbostadshus. Statistiken visar struktur och storlek på hushållen i Sverige, och hur personerna som bor i hushållen förhåller sig till varandra. Den publiceras av SCB årligen, men kommer också att utvecklas över tid med fler tabeller och eventuellt mer frekvent publicering.

Boende utifrån bostadstyp

I slutet av 2013 publicerade vi också den första boendestatistiken för folkbokförda på lägenhet med uppgifter från lägenhetsregistret. Resultatet publicerades i form av tabeller i Statistikdatabasen här på webbplatsen. Vi kan nu beskriva individers och hushållens boende på kommunnivå – en möjlighet som inte funnits sedan folk- och bostadsräkningen 1990.

Boendestatistiken baseras på lägenheten där man är folkbokförd och beskrivs utifrån bostadstyp: småhus, flerbostadshus eller specialbostad. Den visar om man äger eller hyr sin bostad eller om det är en bostadsrätt. Den kan också visa boendeutrymmet, mätt som bostadsarea per person.
För personer som inte är folkbokförda på någon lägenhet redovisas inga uppgifter om boende. År 2012 uppgick dessa till cirka tre procent av befolkningen.

Statistik över bostäder

I juni 2014 publicerade vi också den första bostadsstatistiken från lägenhetsregistret. Lägenhetsregistret, som förvaltas av Lantmäteriet och uppdateras av landets kommuner, innehåller samtliga bostadslägenheter i landet. I Statistikdatabasen redovisas bostadsbeståndet efter hustyp, byggnadsperiod, ägarkategori, upplåtelseform och storlek (bostadsarea). Dessutom finns uppgifter om antal lägenheter i specialbostäder för äldre och funktionshindrade samt antal studentbostäder).
Den regionala indelningen är på riks-, läns- och kommunnivå. Redovisning på andra regionala nivåer kan beställas på uppdragsbasis.

Nu är samtliga delar i den nya registerbaserade hushålls-, boende- och bostadsstatistiken på plats. Dessa statistikprodukter kommer fortsättningsvis att redovisas löpande.

Källa:SCB

Källa:SCB 1/2014Artikeln har publicerats i Källa:SCB

Källa:SCB 1/2014

Kontakta oss

Hushållsstatistik
Margareta Carlsson
010-479 67 33
m.carlsson@scb.se

Boendestatistik
Lovisa Sköld
010-479 64 74
lovisa.skold@scb.se

Bostadsstatistik
Martin Verhage
010-479 47 78
martin.verhage@scb.se