Till innehåll på sidan

Resultat av det fjärde mötet i rådets arbetsgrupp för statistik

Senast uppdaterad: 2023-04-26

Det fjärde mötet i rådets arbetsgrupp för statistik den 3 april 2023 ägnades åt fortsatta diskussioner kring förslaget till rättsakt för befolkning och bostäder (ESOP). SCB:s generaldirektör Joakim Stymne ledde en radvis genomgång av kommissionens förslag avseende artiklarna 5–8 och 13–22 inklusive bilagan.

Medlemsstaterna uttryckte sin oro gällande kommissionens breda befogenheter i förslaget att göra ändringar i rättsakten genom delegerade akter. Medlemsstaterna insåg behovet av mer flexibel statistik men betonade samtidigt behovet av stabilitet i statistikproduktionen över tid.
Ordförandeskapet också en kort rapport om läget med andra regelverk där statistik ingår. Antagandet av förordningen om ESA 2010 undertecknades under parlamentets plenarsession i mars och väntar nu på att publiceras i Europeiska unionens officiella tidning.

Europaparlamentet har ännu inte gjort några framsteg när det gäller förslaget om nya miljöräkenskapsmoduler (EEEA). Ordförandeskapet väntar för närvarande på ett svar från rapportören om huruvida det skulle vara möjligt att inleda de interinstitutionella förhandlingarna inom kort.

Baserat på den sjätte kompromisstexten om datalagen godkände Coreper I mandatet för de interinstitutionella förhandlingarna den 24 mars 2023.

Kommissionens förslag till ändring av förordning 223/2009 om europeisk statistik skickas ut under den första veckan i april. Sista veckan i april kommer ett extra ESSC-möte att genomföras digitalt. Därefter bör förslaget antas av kommissionen i maj 2023.

Nästa möte i rådets arbetsgrupp för statistik är inplanerat till torsdagen den 11 maj 2023 i Bryssel.