Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Cykel- och husbilsföretag växlar upp i hemestertider

Senast uppdaterad: 2021-06-29

Pandemiläget förbättras stegvis, men även i år väljer många sommarlediga att stanna i Sverige. Det gynnar flera så kallade hemesterbranscher. Cykelaffärer, husbilshandlare och byggvarubutiker har ökat sin försäljning under pandemin, visar statistiken.

Kanske är det för att undvika trängsel i kollektivtrafiken och enklare kunna ta sig till närmaste badplats som fler har valt att investera i en cykel. Landets 370 cykelbutiker ökade sin försäljning med 26 procent till 3,4 miljarder kronor under 2020.

– Vanliga år sker en stor del av försäljningen i cykelbutikerna under sommarmånaderna. Men i år fortsatte uppgången även under våren. I mars ökade cykelbutikernas försäljning med 52 procent jämfört med samma månad i fjol, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Omsättningsutveckling för cykelbutiker, aktuell månad jämförd med samma månad föregående år i procent

Under pandemin har även intresset för husvagnar och husbilar vuxit. I januari-maj i år ökade antalet nyregistrerade husvagnar i Sverige med 30 procent jämfört med motsvarande tid förra året. Antalet nyregistrerade husbilar ökade under samma period med 80 procent.

Ökningen märks tydligt hos de företag som säljer husvagnar och husbilar. Branschen omsatte 9,8 miljarder i fjol, en ökning med 5 procent jämfört med 2019.

– Försäljningsuppgången för husbilar och husvagnar har stärkts rejält i år. I mars ökade branschens försäljning med 68 procent jämfört med samma månad i fjol, säger Daniel Lennartsson.

Omsättningsutveckling för husbil- och husvagnsbranschen, aktuell månad jämförd med samma månad föregående år i procent

 

Intresset för hemmafixande växer också, att döma av utvecklingen inom bygg-, järn- och färghandeln. Under 2020 steg omsättningen  i branschen till 60,5 miljarder kronor, en uppgång med 16 procent jämfört med året innan. Uppgången har stärkts i år. I mars 2021 ökade försäljningen inom branschen med 26 procent jämfört med samma månad i fjol.

Bygg-, järn- och färghandelns omsättningsutveckling, aktuell månad jämförd med samma månad föregående år i procent 

När tiden som tillbringas hemma ökar passar också många på att fixa på balkonger och i trädgårdar. Blomsterhandeln och handelsträdgårdarna ökade sin omsättning med 38 procent i mars i år jämfört med samma månad 2020.

Blomsterhandeln och handelsträdgårdars omsättningsutveckling, aktuell månad jämförd med samma månad föregående år i procent

 

 

Länkar

Dagligvaruhandeln gick starkt i större täorter (scb.se)

Vinnare och förlorare när sällanköpshandeln förändrades under pandemin (scb.se)

Corona i statistiken (scb.se)

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB