Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Allt fler köper kräftor

Senast uppdaterad: 2021-08-09

I Sverige har vi ätit kräftor sedan medeltiden och vårt sug efter de rödkokta delikatesserna tycks öka för varje år. Mellan åren 2000 och 2019 ökade försäljningen av skaldjur med hela 456 procent.

Nu i augusti pysslas det med kulörta papperslyktor med glada sol- och månansikten, partyhattar, haklappar och kräftknivar. Kanske bakas det också västerbottenpaj, pyntas med dillkronor och skrivs ut snapsvisor – klassiska tillbehör till kräftskivornas huvudnummer, kräftorna.

Skaldjurens popularitet har i Sverige ökat år från år och försäljningen har mångdubblats.

– År 2000 köpte vi skaldjur för 143 miljoner kronor. 19 år senare, 2019, hade försäljningen ökat till 795 miljoner kronor – en ökning med hela 456 procent, säger Daniel Wester, statistiker på SCB.

Kräftätande sedan medeltiden

Vi har en lång tradition av kräftätande i Sverige. På medeltiden serverades kräftor som delikatesser endast ämnade för kungligheter. Under århundradenas lopp nådde de allt fler – till exempel gav Caisa Warg på 1700-talet ut kokboksrecept på både kräftkaka och kräftkorv. Först mot slutet av 1800-talet började vi i Sverige äta kräftor på det sätt som vi ofta gör i dag, kalla och hela.

”Kräftor kräva dessa drycker”

Kräftorna blev så populära att de 1922 till och med användes som slagträ i debatten inför folkomröstningen om Sverige skulle införa alkoholförbud eller inte. Folkomröstningen ägde rum den 27 augusti och många har nog sett konstnären Albert Engströms affisch med texten ”Kräftor kräva dessa drycker”. Den användes av nejsidan, som också vann med siffrorna 51 mot 49% – den jämnaste folkomröstning vi någonsin haft i Sverige. Riksdagen hörsammade valresultatet och det blev inget förbud mot alkohol.

Skaldjur från 16 till 77 kronor per person och år

Ser man till person och år så köpte vi i Sverige skaldjur för 16 kronor per person år 2000 och för 77 kronor per person år 2019, en betydande ökning.

– Att skaldjur har ökat sedan år 2000 kan bero på att vi till en del har ändrat våra vanor och gått från att äta tacos på fredagar till att ibland unna oss lite mera lyxiga produkter såsom kräftor och räkor, säger Daniel Wester.

Tabell 1. Försäljning av skaldjur i Sverige.

  År 2000 År 2019
Total försäljning, tusentals kronor 142 484 794 734
Per person och år, kronor 16 77

 

Källor: 

SCB: Livsmedelsförsäljning fördelad på varugrupper (scb.se)

SCB:s valstatistik ur statistisk årsbok från vår korta analys om folkomröstningar: 18 år sedan svenska folket sa sitt (scb.se)

Wikipedia: Kräftskiva – Wikipedia