Till innehåll på sidan

Nyhet

Flera knäckfrågor när SCB leder statistikförhandlingar

Senast uppdaterad: 2022-12-19

Miljöräkenskaper och befolkningsstatistik är områden som SCB ska förhandla om i vår när Sverige är ordförandeland i EU. Arbetet kommer att ledas av SCB:s generaldirektör Joakim Stymne.

Som ordförande i Rådsarbetsgruppen för statistik, CWPS (Council Working Party on Statistics), leder Joakim Stymne mötena på plats i Bryssel varje månad.

– I vår är det miljöräkenskaper som vi ska avsluta och börja förhandla om med EU-parlamentet. Vi kommer också att diskutera befolkningsstatistiken och den övergripande statistiklagstiftningen inom EU, säger Joakim Stymne och tillägger:

– Det handlar bland annat om att komma fram till en gemensam hållning för alla medlemsländer till de förslag på ramlagar som EU-kommissionen lägger fram.

Förslagen till nya ramlagar innehåller flera knäckfrågor, till exempel:

  • När ska miljöräkenskaper börja levereras från länderna till EU:s statistikkontor Eurostat
  • Hur ska papperslösa räknas i EU-ländernas befolkningsstatistik
  • Går det att ta fram statistik över pollinering

Det finns också mer övergripande frågor att arbeta med. EU-kommissionen har förslag till revideringar inom principiella områden som nya datakällor och att dela data inom det europeiska statistiksystemet.

Den 1 januari 2023 tar Sverige över ordförandeskapet i EU från Tjeckien och det sträcker sig fram till den 30 juni. Därefter tar Spanien över som ordförande.

Länkar

Sveriges EU-ordförandeskap 2023 - Regeringen.se

News | EU Presidency

The presidency of the Council of the EU - Consilium

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB

Etiketter