Till innehåll på sidan

Nya SNI-koder lanseras 2026

I början av 2026 lanseras SNI 2025 för att stämma överens med en ny version av den europeiska näringsgrensstandarden (NACE). Därför kommer SNI-koder, även kallade branschkoder, att ändras. Den nya SNI-versionen ersätter SNI 2007.

Det finns ett återkommande behov av att uppdatera SNI-koderna för att ta fram ekonomiskt statistik. Snabba förändringar sker bland annat inom informationsteknik- och tjänstesektorn. I och med förändringen av SNI-koderna ökar möjligheten till mer tillförlitlig och jämförbar statistik. Det gäller såväl inom Sverige som inom EU.

Alla EU-länder kommer ändra sina branschkoder för att anpassa dem till den nya versionen av den europeiska näringsgrensstandarden NACE.

Företag påverkas på olika sätt

Från och med 2025 kommer företag att kunna ändra sin nuvarande SNI-kod till den nya versionen via en e-tjänst på verksamt.se.

För de flesta innebär ändringen att man får en ny kod men med samma innehåll som idag. Men för en stor mängd företag kommer SNI-koden att delas upp, vilket innebär att delar av innehållet flyttas till andra koder.

På denna sida kommer du som företagare och användare att kunna hitta information om hur ändringen av SNI-koderna till den nya versionen går till.

Allmänt om SNI

Vad är SNI?

SNI står för Standard för svensk näringsgrensindelning och är främst en statistisk standard. SNI-koderna är den svenska versionen av den europeiska näringsgrensstandarden NACE. SNI-koder används för att beskriva den verksamhet som bedrivs i ett företag eller organisation.

Hur används SNI/vad används det till?

SNI gör det möjligt att jämföra och analysera data både nationellt och internationellt, samt över tid. Den är främst skapad och utformad för användning till EU-anpassad ekonomisk statistik. I princip all statistik som avser företag, företagande, arbetsmarknad och nationalräkenskaper använder SNI. SNI-koderna används även som underlag till forskning samt av myndigheter, regioner och kommuner som underlag till politiska beslut. Utifrån SNI-koden kan företag även få information om regelförändringar som påverkar företaget.

Vem använder SNI?

SNI används framför allt av SCB till ekonomisk statistik samt i SCB:s allmänna företagsregister. Andra användare är övriga myndigheter såsom Skatteverket, regering och riksdag samt näringslivet. SNI möjliggör faktabaserade beslut, forskning och debatt som påverkar enskilda företag, men också samhället i stort.

Hur lagras SNI?

SNI-koderna lagras i SCB:s företagsdatabas. Till SCB kommer de från Skatteverket/verksamt.se där företagen själva har registrerat sina SNI-koder.

Måste företaget ha SNI-kod, varför?

Ja, alla företag bör ha en SNI-kod. Den väljer man när verksamheten registreras. Rätt SNI-kod gynnar företaget. Utan rätt kod finns risk att information om regelförändringar som rör företaget inte kommer fram. Genom SNI kan samhället få tillförlitlig ekonomisk statistik som kan vara avgörande för såväl enskilda företagare som för samhället i stort. Med rätt SNI-kod bidrar alltså du och ditt företag till samhällsnyttan eftersom demokratin är beroende av statistik som möjliggör faktabaserade beslut, forskning och debatt.

Hur många SNI-koder kan ett företag ha?

Det finns inga fasta begränsningar för hur många SNI-koder ett företag kan ha. SNI-koderna ska beskriva företagets huvudsakliga verksamhet, vilket innebär att du ska ha en eller flera koder som bäst beskriver den verksamhet du driver i dagsläget.

Mer information om SNI

Standard för svensk näringsgrensindelning (SNI) på scb.se 

Sök SNI 2007-koder i SCB:s Företagsdatabas

Till företag från myndigheter - verksamt.se

 

Kontakt