Till innehåll på sidan

Aktieägarstatistik, juni 2023

Fortsatt stark börs ledde till ökad aktieförmögenhet

Statistiknyhet från SCB och Finansinspektionen 2023-08-31 8.00

En fortsatt stark börs under första halvåret 2023 lyfte aktieförmögenheten. Trots detta har aktieförmögenheten fortsatt en bit kvar till toppnivån från utgången av 2021. Sedan dess har aktieförmögenheten sjunkit med 23 procent.

Utvecklingen första halvåret 2023 i korthet

  • Aktieförmögenheten ökade under första halvåret 2023 och uppgick till 10 431 miljarder kronor vid utgången av juni. Jämfört med samma period föregående år har aktieförmögenheten ökat med 12 procent.
  • Kvinnors medianportfölj är fortsatt större än männens och skillnaden har ökat med ytterligare 2 000 kronor under första halvåret 2023.
  • Individer med en årsinkomst på 1 miljon eller mer ägde 64 procent av hushållssektorns aktieförmögenhet vid utgången av juni 2023, vilket är en ökning med 9 procentenheter på ett år. De med en årsinkomst under 500 000 kronor ägde 16 procent av aktieförmögenheten.

Under första halvåret 2023 har börsen fortsatt att stiga. OMX Affärsvärldens Generalindex steg med 8,7 procent medan OMX Stockholm 30 index, som avser de 30 mest omsatta och likvida aktierna i Sverige, steg med 13 procent. Den totala aktieförmögenheten i svenska börsnoterade aktier har följaktligen utvecklats positivt, med en ökning från 9 614 miljarder kronor vid utgången av 2022 till 10 431 miljarder kronor vid utgången av juni 2023.

Procentuell förändring för aktieförmögenheten, OMX Affärsvärldens Generalindex och OMXS30

Procentuell förändring för aktieförmögenheten, OMX Affärsvärldens Generalindex och OMXS30

Kvinnors medianportfölj fortsatt mer värd än männens

Vid utgången av 2022 var medianportföljen för kvinnor, för första gången sedan tidsseriens start, högre än männens. Skillnaden mellan kvinnornas och männens medianportfölj var då 2 000 kronor. Under första halvåret 2023 har denna skillnad ökat. Kvinnors medianportfölj var vid utgången av juni värd 51 000 kronor medan männens var värd 47 000 kronor.

Det finns en stor spridning hos kvinnor och mäns individuella aktieportföljer. Medelvärdet är avsevärt större än medianvärdet eftersom det finns relativt få individer med stora aktieportföljer som driver upp medelvärdet. Att studera medianportföljen hos män och kvinnor kan därför vara ett mer tillförlitligt mått ur ett helhetsperspektiv eftersom medianen tar hänsyn till den stora spridningen av portföljvärden. Vid tolkning av medianportföljer bör man dock ta i beaktande att medianen också kan påverkas av fördelningen i individernas aktieportföljer. Medianen kan till exempel förflyttas nedåt av att det tillkommer relativt fler individer med relativt mindre portföljer.

Medianportfölj för kvinnor och män (vänster) samt skillnaden mellan kvinnor och mäns medianportfölj (höger), tusentals kronor

Medianportfölj för kvinnor och män (vänster) samt skillnaden mellan kvinnor och mäns medianportfölj (höger), tusentals kronor

Höginkomsttagare ökade sin andel av totala aktieförmögenheten

Vid utgången av första halvåret 2023 ägde de individer vars årsinkomst var 1 miljon eller mer 64 procent av den totala aktieförmögenheten inom hushållssektorn. Detta är en ökning jämfört med motsvarande period förra året då de ägde 55 procent. Samtidigt var antalet individer som äger aktier och som har en årsinkomst på minst 1 miljon den grupp som ökat mest. Dessa har blivit 27 procent fler jämfört med utgången av juni 2022 medan de med en årsinkomst på 500 000 till 999 999 kronor blivit 12 procent fler och de med en årsinkomst upp till 499 999 kronor har minskat med 8 procent.

Antalet aktieägare per inkomstgrupp (vänster) och procentuell förändring jämfört med utgången av juni 2022 (höger)

3.png

Nordamerikas andel av totalt utländskt ägande på högsta nivån sedan tidsseriens start

En stor andel av det utländska ägandet i bolag noterade på svensk marknadsplats är koncentrerat till Nordamerika. Vid utgången av första halvåret 2023 uppgick Nordamerikas ägande till 45 procent av det totala utländska ägandet. Det är den högsta andelen sedan tidsseriens start 1999. Nordamerikas ägarandel i svenska börsnoterade aktier ökade särskilt under 2021, men under det senaste året har tillväxten avtagit.

Nordamerikas andel av totalt utländskt ägande i svenska börsnoterade aktier (procent) och årlig procentuell förändring

4.png

Definitioner och förklaringar

Uppgifter om slutlig ägare saknas för förvaltarregistrerat ägande via svensk förvaltare om innehavet är mindre än 501 aktier i ett bolag. Det gör att dessa innehav inte ingår när hushållens innehav bryts ner på inkomst och ålder. För att komma till rätta med detta imputeras skillnaden mellan antalet emitterade aktier och antal värdepapper med känd slutägare. Differensen fördelas mellan sektorerna hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer. Vid utgången av juni 2023 uppgick den imputerade andelen i hushållssektorn till 13 procent av totala marknadsvärdet.

Uppgifter om utländska förvaltares slutkunder saknas då dessa inte ingår i de offentliga aktieböckerna.

Med svenska marknadsplatser avses OMX Stockholm, Spotlight Stock Market, NGM samt First North. Även onoterade serier i noterade bolag ingår. Utländska bolags aktier som är noterade på ovan nämnda marknadsplatser ingår i statistiken från och med år 2000.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Finansinspektionen

Adress
Box 7821
103 97 Stockholm

Producent

SCB, Sektionen för Finans- och sektorräkenskaper

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

Förfrågningar

Jonas Holm

Telefon
010-479 41 78
E-post
jonas.holm1@scb.se

Filip Grundberg

Telefon
010-479 41 70
E-post
filip.grundberg@scb.se